Nyári influenza vagy Lyme-kór? Ezekre a tünetekre figyeljünk!

A Lyme-kórhoz gyakran kapcsolható az álarcos jelző, hiszen a tünetei sokszor más kórképekre utalnak. Ezek egyike az úgynevezett „nyári influenza”, ami a betegeket is könnyen megtévesztheti – mondja dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakorvosa.

Május, a Lyme-kór hava

A május a kertészkedés, túrázás és piknikezés időszaka, és egyúttal a Lyme-kórral kapcsolatos tudatosság hónapja is világszerte. A Lyme-kór főként a kullancsok által terjesztett betegség, ami a fertőzött kullancs csípését követően alakul ki, és a váladékában lévő baktérium (Borrelia burgdorferi) okozza.

A betegség korai felismerése és időben történő kezelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az érintettek elkerülhessék a hosszútávú, az életminőségüket is befolyásoló súlyos szövődményeket

– mondja dr. Kádár János. Ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a szabadtéri tevékenységeket, óvatosnak kell lennünk, hiszen a kullancsok április és július között a legaktívabbak, és könnyen lehet, hogy saját kertünkben leszünk a fertőzést okozó csípés áldozatai. Megfelelő óvintézkedésekkel és a tünetek ismeretében megelőzhetőek a súlyosabb szövődmények.

Megtévesztő korai tünetek

“A Lyme-kórral kapcsolatban a legtöbb embernek a jellegzetes, céltábla- vagy kokárdaszerű bőrpír (erythema migrans) jut eszébe, ám hangsúlyoznom kell, hogy nem minden korai esetben jelentkezik kiütés, ezek megjelenése pedig rendkívül változatos lehet az életkortól, a bőrszíntől és sok egyéb tényezőtől függően”– magyarázza dr. Kádár János.

Előfordulhat, hogy a betegségnek nincs semmiféle külső látható jele, sőt maga az érintett sem emlékszik arra, hogy megcsípte volna egy kullancs. A felismerést nehezíti, hogy a vérszívó a csípés előtt érzésteleníti a bőrt, így nem tűnik fel, hogy ránk akaszkodott; ráadásul egy rendkívül apró ízeltlábúról van szó, ami sokáig képes észrevétlenül megbújni a hajban, térdhajlatokban vagy a ruházatban.

Az akut betegség a korai szakaszban a bőrpír mellett főként influenzaszerű panaszokat, lázat, hidegrázást, rossz közérzetet, fáradtságot, nyak- és izomfájdalmakat vagy nyirokcsomó-duzzanatot okoz. Ezek alapján a Lyme-kór viszonylag könnyen összetéveszthető az influenzával vagy más nyári vírusokkal.

„Mindenképpen legyünk résen, és gondoljunk a Lyme-kór lehetőségére is a köznyelvben csak „nyári influenzaként” emlegetett tünetek felbukkanásakor, különösen, ha korábban kullancsokkal fertőzött területen tartózkodtunk, vagy tudomásunk van kullancscsípésről! Azt tanácsolom, hogy ismert csípés esetén jegyezzük fel a csípés időpontját is, hiszen a tünetek lehet, hogy csak hetekkel-hónapokkal később fognak jelentkezni.”

A korai felismerés jelentősége

Kádár doktor szerint a Lyme-kór sokszor a szakemberek számára is nagy fejtörést okozó betegség, hiszen számos olyan tünet társulhat hozzá, amely más betegséget vagy állapotot utánoz.

Nem ritka, hogy a beteg egyik szakorvostól a másikig jár, többféle kezelésben is részesül, mire világossá válik, hogy Lyme-kórról van szó.

A betegség diagnózisa a tünetek, a páciens anamnézise és a termelt ellenanyagokat kimutató laboratóriumi vértesztek alapján állítható fel, de nagy körültekintést igénylő feladata. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy korai stádiumban ez egy jól kezelhető betegség.

Az időben megkezdett antibiotikumos terápia hiányában azonban a fertőzést okozó baktériumok a véráramon keresztül más szervekbe és rendszerekbe is eljuthatnak, és változatos tüneteket okoznak.

Dr. Kádár János arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegek körülbelül közép-európai 60 százalékánál időszakos ízületi gyulladás jelentkezhet jelentkezhet. Ezt főként a nagyízületek (térd, könyök, váll) érintettségével jár, amelyek duzzadttá, merevvé és fájdalmassá válnak. Ám a fertőzést követően akár hónapokkal-évekkel később is jelentkezhetnek megmagyarázhatatlan neurológiai tünetek. A kezek és lábak zsibbadását, bizsergését, az arcizmokat érintő idegbénulást, nyakmerevséget, fényérzékenységet, epilepsziaszerű rohamokat, memóriaproblémákat és koncentrációzavarokat a kezeletlen betegek 5 százaléka tapasztalhatja.

Sajnos a betegek egy részénél a gondos terápia sem mindig szünteti meg az összes tünetet. Ezért is kiemelten fontos a kullancsok elleni hatékony és átgondolt védekezés (zárt öltözet, kullancsriasztó készítmények használata, a test alapos átvizsgálása) valamint csípés esetén a kullancs azonnali eltávolítása. Ha a csípést követően szokatlan tüneteket tapasztalunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz! – tanácsolja dr. Kádár János, az Immunközpont szakembere.

Forrás: Immunközpont 

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre