Félnek a muszlimoktól, számoltak be róla Nagy-Britanniába menekült ukrán nők

A háború elől Nagy-Britanniába menekülő ukránok közül többen döntöttek úgy, hogy inkább hazautaznak Ukrajnába. A rengeteg muszlim migráns csak az egyik ok, miattuk inkább “csak” új szállást keresnek maguknak. A másik probléma, hogy a briteknél meglehetősen nehezen férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz.

A v4na.com írása szerint a Channel 4 News televíziós csatorna stábja több olyan ukrán menekültet is megszólaltatott, akik kifejezetten rettegnek azokban a negyedekben, ahol iszlám vallásúak is élnek.

A műsorban elhangzott, hogy sok ukrán nőnek vannak beilleszkedési nehézségei. A cikkben írtak szerint az Egyesült Királyság kormánya a Homes for Ukraine (Otthonok Ukrajnának) elnevezésű program részeként azért fizet a lakástulajdonosoknak, hogy fogadjanak be szabad szobáikba ukrán menekülteket.

Egy  lakástulajdonos arról beszélt, hogy az egyik ukrán nő, aki a gyermekével nála lakott, arra panaszkodott, hogy „túl sok a muszlim” a környéken. Ez a vélemény a befogadót – szavai szerint – megdöbbentette. A nyilatkozó elmondta, hogy az ukrán menekült többször is megemlítette, hogy nem érzi magát biztonságban a város érintett negyedében. Végül a nő gyermekével máshol keresett szállást.

Egy másik ukrán nő, akit Oksana néven mutattak be, arról beszélt a hírcsatornának, hogy ő „Kijev legjobb környékéről Birmingham legrosszabb környékére” költözött, s utóbbi helyen egész egyszerűen: félt. Oksana arról is beszélt, hogy utánanézett a rendőrség bűnügyi adatainak, amelyek iszlám terrorizmusról szóló esetekről számoltak be. A riportból kiderült, utóbb Oksana is elköltözött Birminghamből.

A v4na.com cikkében arról is szó esett, hogy az ukrán menekültek számára roppant súlyos probléma az is, hogy nem kapnak időben egészségügyi ellátást. Mint írták, volt olyan ukrán menekült, akinek Kijevből Londonba térve hamarosan megfájdult a foga, de hiába keresett segítséget, nem kapott érdemi információt a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) telefonos szolgálatától, illetve nem látták el a baleseti és sürgősségi osztályon sem. Pontosabban utóbbi helyen annyi tanácsot mégis kapott, hogy vegyen be fájdalomcsillapítót. Végül Lengyelországot érintve hazautazott Ukrajnába, ahol – elmondása szerint – egy napon belül ellátták. Sürgősen ki kellett húzni a bölcsességfogát, hogy elkerülje a következményeket.

A cikkben említést tesznek róla, hogy a nyilatkozó ukrán nő szerint többen döntöttek úgy, hogy inkább visszatérnek a háború sújtotta Ukrajnába orvosi kezelésre ahelyett, hogy megvárnák, amíg Nagy-Britannia állami egészségügyi rendszerét igénybe vehetik.

Címlapkép: Ukrán belső menekültek érkeznek egy befogadóközpontba a Harkiv megyei Csuhuivban 2022. május 30-án, amikor az orosz haderő újabb támadást intézett a keleti frontvonalon fekvő Harkiv városa ellen. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Iratkozzon fel hírlevelünkre