Leonyid Szevasztyanov: Ferenc pápa csak akkor megy el az Ukrajnáról szóló békekonferenciára, ha az oroszokat is meghívják

Mintegy 160 országot hívtak meg eddig a június 15-16-án a svájci Luzernben megrendezendő Ukrajnáról szóló békekonferenciára. “A pápa azt mondta, hogy csak akkor megy el a konferenciára, ha Oroszországot meghívják rá – állította Leonyid Szevasztyanov, az Óhitűek Világszövetségének (WBU) elnöke az orosz állami hírügynökségnek (RIA Novosztyinak) nyilatkozva.

Viola Amherd svájci elnök korábban meghívta a katolikus egyház fejét, hogy vegyen részt a júniusi, Ukrajnáról szóló békekonferencián, Luzern közelében – írta meg az origo.hu.

Ferenc pápa fenti álláspontját Leonyid Szevasztyanov – közlése szerint – a pápával való személyes kommunikációja nyomán mondta.

Szergej Garmonin berni orosz nagykövet korábban azt nyilatkozta a RIA Novosztyinak, hogy Oroszország semmilyen formában nem vesz részt az Ukrajnáról szóló svájci konferencián, amelynek célja, hogy ultimátumot adjon Moszkvának. Hozzátette, hogy ez a konferencia zajos, de üres PR-kampánnyá fog válni.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban azt mondta, hogy

az Ukrajnáról szóló tárgyalási folyamatnak Oroszország részvétele nélkül nincs értelme.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a boszniai ATV televíziós csatornának adott interjújában arról beszélt, hogy egyes országok csak azért tervezik részvételüket, hogy elmagyarázzák, miért értelmetlen egy ilyen eseményt Oroszország részvétele nélkül és ultimátumok alapján megtartani.

Címlapkép: Ferenc pápa mobiltelefonon beszél heti általános audienciája előtt a Vatikán VI. Pál pápa termében 2021. augusztus 11-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Iratkozzon fel hírlevelünkre