Terhesség után is figyelni kell a vérnyomásra – a HELLP szindróma életveszélyes lehet!

Nemrég egy kedves barátnőmért kellett izgulnom, aki életveszélyes állapotban került kórházba pár nappal a kisbabája születése után. A dolognak nem volt extra előzménye, csupán egy kissé magasabb vérnyomás a terhesség vége felé. Sima szülés, problémamentes hazaengedés után alakult ki nála az úgynevezett postpartum preeclampsia, amelynek súlyosabb formája az úgynevezett HELLP szindróma, azonnali beavatkozást igényel.

Anyukák, nem szabad figyelmen kívül hagyni a testünk jelzéseit, még akkor sem, amikor a kisbabánk érkezése köti le minden figyelmünket! Sokan nem ismerik a problémát, de sajnos mindannyiunkat érinthet a gyermekvállalás kapcsán: a terhesség alatt vagy után kialakult magas vérnyomás akár halálos is lehet, éppen ezért nem szabad elhanyagolni a kezelését. 

A várandós kismamák ma már nagyon szoros orvosi felügyelet alatt állnak, legfőképpen a terhesség utolsó időszakában, így az egészségestől eltérő értékek, például magas vérnyomás hamar napvilágra kerülhetnek. Így aztán egyre több olyan esetről van tudomásunk, amikor az édesanya életét (és a kisbabáét is) sikerült megmenteni egy kialakult terhességi komplikáció esetén.

Én magam is a szoros emberfogásnak köszönhetem, hogy második gyermekem kicsit korábban ugyan, de egészségesen jöhetett a világra. 

A koraszülött osztályon találkoztam először egy anyukával, akinél nagyon súlyos HELLP szindróma alakult ki a terhesség második felében, ők éppenhogy beértek a kórházba, mielőtt még baj történt volna. Azóta ismerem és tudom, hogy ilyen létezik, a környezetemben is indítottak már meg szülést magas vérnyomás miatt, de azt eddig nem sejtettem, hogy mindez egy jól viselt, problémamentes terhesség és szülés után is kialakulhat.  

Mivel a postpartum preeclampsia, és annak súlyos, azonnali beavatkozást igénylő szövődménye, a HELLP szindróma kialakulhat a gyermekágyas időszakban is (a szülést követő 6 hétben), álljon itt egy összefoglaló, hogyan lehet felismerni a tüneteit, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulnunk:

A szülés utáni (postpartum) preeclampsia egy ritka, de annál súlyosabb állapot, amely a szülés utáni magas vérnyomáshoz kapcsolódik. Leggyakrabban a szülés után 48 órán belül alakul ki, de akár hat héttel a baba születése után is előfordulhat. Szélütést, görcsrohamot és egyéb szövődményeket (az agy, a máj és a vesék maradandó károsodását, tüdőödémát, vérrögök kialakulását) is okozhat, és akár halálos is lehet, ha nem kezelik időben.

Vannak olyan tényezők, amelyek növelik a szülés utáni preeclampsia kialakulásának kockázatát, például a jelentős túlsúly, a terhesség alatti magas vérnyomás, korábbi terhesség során (vagy a családban előforduló) terhességi vagy szülés utáni magas vérnyomás, a 20 évnél fiatalabb életkor, illetve a 40 évnél idősebb kor. Rizikófaktor még az ikerterhesség, különböző autoimmun betegségek, és az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség.

Ezek a tünetek jelezhetik a kialakulását: 

  • Gyomorfájdalom, hányinger és hányás
  • Látászavarok (homályos látás vagy fényérzékenység, apró pöttyök megjelenése a látótérben)
  • Magas vérnyomás (140/90 vagy annál magasabb), erős szívdobogás
  • Magas fehérjeszint a vizeletben (azt tapasztalhatjuk, hogy kevesebbet tudunk pisilni)
  • Súlyos, nem múló fejfájás
  • Az arc vagy a végtagok duzzanata
  • Gyors súlygyarapodás
  • Légszomj, görcsroham

Ha nemrégiben szültünk, és a fenti tünetek bármelyikét tapasztaluk, nagyon fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz. Ha nem tudjuk elérni a háziorvost, védőnőt, szülészorvosunkat, akkor irány az ügyelet, kórház, vagy hívjuk a mentőt!

A preeclampsiát legtöbbször vérnyomáscsökkentővel, görcsoldóval és vérhigítóval kezelik, de nem múlik el magától, mindenképpen szükséges az orvosi beavatkozás!

Forrás: Preeclampsia.org 

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre