Egy queer énekes a keresztény slágerlista élén

Ha valaki most arra számít, hogy a keresztények egy, a normálistól eltérő nemi identitású személyről mondanak majd lehangoló véleményt, erősen téved. Hiszen a kereszténység, az egyház – Jézushoz hasonlóan – felkarolja és segíti a bűnöst (no, persze nem a bűne gyakorlatában, mert azt soha nem tartaná elfogadhatónak). Amennyiben a Semler művésznevén ismert, vállaltan queer nemi identitású énekes átadta életét Istennek, és a választott nemi identitásának testi, következésképp bűnös vonatkozásaira nem mond igent, az élete lehet szép, a művészete pedig igaz és értékes.

Néhány napja a Semler művésznevén ismertté lett Grace Baldridge vette át az iTunes keresztény slágerlistájának vezető helyét, ezzel maga mögött hagyva a méltán híres keresztény popdívát, Lauren Daigle-t. Semler nyíltan queer, és kereszténynek vallja magát – akárhogyan is jött össze ez a kombó.

A „Preacher’s Kid” című szám a 2018 óta listavezető „Look Up Child”-ot előzte be. Valamiért mégsem számíthatunk arra, hogy egyhamar a keresztény adók a műsorukra tűzik a nyolc dalból álló EP-t, mivel a rajta szereplő dalok olyan üzenetet hordoznak, melyek a mindenkori keresztény tanítással kevéssé összeegyeztethetők.

„Én Isten gyermeke vagyok. Arra az esetre, ha te ezt elfelejtenéd, és elvennél minden esélyt tőlem, az a te veszteséged, nem az enyém. Én a lehető legjobban fogom érezni magam” – hallhatjuk a lemez „Bethlehem” című indító dalában. Semler lemezét egyfajta személyes „queer coming out” hitvallásnak szánta, ám meg van győződve róla, hogy vállalkozása mintegy eleve kudarcra ítéltetett.

Ennek ellenére a tények megcáfolták az előadó előzetes várakozásait. Az album az iTunes keresztény albumainak első helyét foglalta el, köszönhetően az LMBTQ-keresztényeknek (jobb híján nevezzük mi is így ezeket a személyeket, feltéve, hogy eltekintünk ennek a fogalomnak a belső hit- és erkölcsbeli ellentmondásaitól).

„Meg akarom mászni az iTunes-lista csúcsát azokért a személyekért, akik Isten nevében szenvedtek el üldöztetést” – nyilatkozta Semler, aki kiadó nélkül vágott bele a zenei projektbe, és keresztény albumként töltötte fel az iTunes-ra a szerzeményeit, mondván, az talán nem egy Hillsong dicsőítő lemez, de – az előadó vélekedése szerint – mégis épp’ olyan.

Nem ez az első eset, hogy egy előadó, énekes, vagy művész amellett, hogy a Biblia tanításával összeegyeztethetetlen nemi identitásúnak tartja magát, egyben Isten gyermekének és kereszténynek is. Sajnos az előadó minden igyekezete ellenére ez a két dolog „nem fér meg egy csárdában”. Ha valaki nem tagadja meg a normálistól eltérő nemi orientációjának testi megélését, azzal bűnt követ el, bármennyire is kitaszítottnak érzi magát ettől. 

Jellemző, hogy a híradások előszeretettel kapják fel azokat az eseteket, melyekben LMBTQ-emberek akarják ráerőszakolni a Biblia és az egyház tanítására a saját, bűnnel párosuló életformájukat. Azokban az esetekben, amikor valaki Isten szeretete miatt mégis lemond ennek az életformának a testi megéléséről, a hírt a lehető leggyorsabban elsüllyesztik, nehogy precedenst teremtsen.

Ahogyan ez Matthew Grech esetében is megtörtént.. A máltai tehetségkutatóban felbukkant énekes nyíltan beszélt arról, hogy Jézusra találva felismerte homoszexualitásának helytelen voltát, és megtérésével párhuzamosan a teljes életmódját is megváltoztatta. Az erről szóló videót a Youtube a lehető leghamarabb letiltotta. Megtérésére visszaemlékezve Grech úgy fogalmazott: „Bűnös lélek voltam, aki nagyon vágyott Jézus megváltó vérére, hogy megmentse magát önmagától… Azóta az életemet Jézusnak szentelem.”

Forrás: The Washington Post

 

Gável András

 

 

A máltai homoszexuális énekes Jézusnak adta az életét

Lauren Daigle a menny felé csábít füstösen édes hangjával

Kiemelt képünk forrása: You Tube

Iratkozzon fel hírlevelünkre