Megtudtuk, mit tervez a Magyar Katolikus Egyház

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 4-én és 5-én megtartotta téli rendes ülését. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be december 6-án Budapesten.

A Konferencia meghatározza az előttünk álló időszak történéseit, valamint reflektál a megtörtént eseményekre. Ezek közül kiemelendő, hogy Karácsonyig tart az MKPK által szeptemberben meghirdetett, az üldözött keresztények megsegítésére szervezett gyűjtés, amelynek során eddig több mint harminc millió forint gyűlt össze a jótékony célra. (Cikkünk a keresztényüldözés méreteiről.

Hazai hasonló akciót a Katolikus Karitász a rászoruló családok megsegítésére szervezett Tárjátok ki szívetek címmel. Az akció részleteiről a segélyszervezet honlapján tájékozódhatnak.

Az MKPK tananyag-fejlesztési projektet indított el. A katolikus iskolák 9–12. évfolyama számára magyar irodalom, magyar nyelvtan és történelem tantárgyakból új tankönyveket, és ahhoz tartozó digitális tananyagot, valamint hittan anyagokat fejlesztenek ki. 

A konferencián Erdő Péter bíboros az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről számolt be. A kongresszus tervezett programja lesz a szeptember 13-i Puskás Stadionban tartandó szentmise, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják az elsőáldozásra felkészült gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is. A korábbi Népstadion ez alapján a közeljövőben megtelhet keresztényekkel.

Megtudhattuk, hogy Panamában kerül sor a következő Ifjúsági Világtalálkozóra 2019. január 22–27. között. A találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Ahogy azt már korábban megírtuk, a világtalálkozó hetében, január 26-án, szombaton 11 és 18 óra között fél napos ifjúsági találkozóra kerül sor a budapesti FTC Elek Gyula Arénában az Ifjúsági Bizottság szervezésében, dicsőítéssel, katekézissel és szentmisével.

A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet (MALEZI) élére új irodaigazgatót neveztek ki, a kaposvári egyházmegyés Vajda Gábor atya személyében. Minden bizonnyal a Rómában végzett, és a liturgia területén képzett fiatal atya pozitív módon elősegíti az egyházzenei megújulás megkezdett folyamatát – akár a keresztény könnyűzenei alkotások figyelembevételével.

Az ökumenikus imahét 2019. január 20-tól 27-ig tart. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18-20).

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát címzetes püspökké és az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepén, szombaton délelőtt 10.30-kor lesz az esztergomi bazilikában.

A püspökök a kormány által meghirdetett családok éve kapcsán szeretnék hangsúlyozni a családnak mint értéknek a fontosságát.

„Krisztushoz számos út vezet, ezek közül a legfontosabb a család” 

– idézte II. János Pál pápa gondolatát Tóth Tamás.

(Forrás: MKPK Sajtószolgálat)

Iratkozzon fel hírlevelünkre