Dávid Károly főművében volt, amikor száznégyezren szurkoltak

Negyvenöt éve hunyt el a modern magyar építészet egyik legkiválóbb képviselője, Dávid Károly építész, akinek – főműve – a Népstadion mellett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mai I-es terminálját is köszönheti az utókor.

A Kossuth-díjas Dávid Károly két főművét, a Népstadiont – mai nevén: a Puskás Ferenc Stadiont – és Budapest egykori légikikötőjét minden valószínűség szerint mindenki ismeri, még ha magát az alkotót nem is. E két nagy és munkán kívül más művei alig vagy egyáltalán nem ismertek a széles, vagy legalábbis a laikus nyilvánosság előtt.

Ifjabb Dávid Károly építőmester-építési vállalkozói dinasztia harmadik generációjának tagjaként született Budapesten, 1903. március 8-án, Dávid Károly és Mészáros Anna fiaként. A gimnázium első két osztályát a fővárosi piarista gimnáziumban végezte, majd a Budapesti Református Gimnáziumban érettségizett.

Dávid Károly Kossuth-díjas építész. MTI Fotó: Járai Rudolf

A Magyar Királyi József Műegyetem építészeti osztályára járt, itt 1926-ban szerzett abszolutóriumot, 1931-ben a Műegyetem építészi oklevelét. Beutazta Olaszországot, Franciaországot, Németországot, Hollandiát, Belgiumot, majd kilenc kilenc hónapot töltött Le Corbusier párizsi irodájában, ahol a Svájci Pavilon terveivel foglalkozott.

Az 1953-ban átadásra került Népstadion közel 70 ezer férőhelyes létesítmény, a magyar labdarúgó-válogatott elsődleges hazai pályája volt a lebontásáig. A legtöbben, közel 104 ezren az osztrák-magyar mérkőzést nézték meg 1955-ben, később megszüntették az állóhelyeket, így csökkent a stadion befogadóképessége.

A stadionban számos kulturális rendezvényt, megakoncerteket is tartottak az elmúlt évtizedek alatt. Az elsőként hazánkba látogató igazi amerikai jazz szupersztár, Louis Armstrong volt 1965-ben. Még az amerikai jazzirodalom is kiemelten említi a 93 ezer nézős koncertet.

A Queen egyik szuperkoncertje a 80-as évekből a Népstadionban került megrendezésre 1986-ban. A koncertre meghirdetett 70 ezer belépőjegy két nap alatt elfogyott. Örök emlék marad, ahogy Freddie Mercury, a Queen énekese a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt énekli a budapesti rajongóknak. 

A Human Rights Now! koncertsorozat egyetlen vasfüggönyön túli állomása is a Népstadionban volt 1988-ban, ahol Peter Gabriel, Sting, Bruce Springsteen, a Hobo Blues Band és Bródy János is fellépett. A 90-es években többek közt fellépett a Népstadionban a Guns N’ Roses és Michael Jackson is, aki szeptemberi koncertje előtt idelátogatott pár napra nyáron, hogy felmérje a helyszínt. 

A Népstadionban láthatták még a rajongók fellépni a The Rolling Stonest-t, a Hungáriát, a Neoton Famíliát és élvezhették a három legendás együttes, az Illés, a Metro és az Omega szuperkoncertjét 2001-ben.

Az építmény 1990-es években tett felújításakor megerősítették a felső lelátó szerkezetét és tetőt kapott a sajtópáholyt. A létesítményt 2002. április 2-án vette fel legendás futballistánk, Puskás Ferenc nevét.

Az épület ezidőtájt már nagyon rossz állapotban volt. A bontás 2016 tavaszán kezdődött meg, és néhány hónap alatt be is fejeződött. Helyén az új Puskás Ferenc Stadion várhatóan 2019-re készül el

(Népstadion-fotó: MTI/Balassa Ferenc, 1956)

Iratkozzon fel hírlevelünkre