Ismét letartóztatták a kémkedéssel gyanúsított osztrák ezredest

Újra vizsgálati őrizetbe vették azt a nyugalmazott osztrák ezredest, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország számára kémkedett – közölte a salzburgi ügyészség.

A 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredest azzal vádolják, hogy 1992-től 2018 szeptemberéig kémkedett Moszkvának. A férfit még november 10-én vették őrizetbe, 13-án azonban az illetékes vizsgálóbíró elrendelte szabadlábra helyezését, mert nem látott okot további fogva tartására. Ugyanakkor felügyelet alá helyeztette, így az útlevelét bevonták, és naponta jelentkeznie kellett a rendőrségen.

A ügyészség panaszt nyújtott be a döntés ellen a linzi fellebbviteli törvényszéknél. A vádhatóság szerint a nap folyamán a linzi bíróság helyt adott a beadványnak, ezért ismételten hatósági őrizetbe vehették az idős férfit.

Az ügyészség közölte azt is, hogy az ügy bizalmas jellegére tekintettel egyéb részleteket nem fognak megosztani a nyomozás menetéről. Megfigyelők szerint a kémbotrány nem terhelte meg különösebben az osztrák-orosz kapcsolatokat.

(MTI/APA)

Iratkozzon fel hírlevelünkre