Mexikó autóbuszokkal szállítja a migránsokat az ország déli részére, minél messzebb az USA-tól

A Biden-adminisztráció nyomására a mexikói hatóságok az ország északi, az Amerikai Egyesült Államokkal határos területeiről tömegesen, autóbuszokkal szállítják délre az illegális bevándorlókat. A migránsok így közel kétezer kilométerrel messzebb kerülnek úticéljuktól, az USA-tól. A Biden-adminisztráció ezzel igyekszik csökkenteni a határválságot, amely veszélyezteti az elnök novemberi újraválasztását. Mivel Mexikóváros sem érdekelt abban, hogy Donald Trump kerüljön vissza a Fehér Házba, együttműködnek Washingtonnal – mutatott rá csütörtökön kiadott Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Azt írták, hogy a legtöbb autóbusz a guatemalai határhoz közeli Villahermosa városába szállítja a migránsokat, ahol kisebb részüket túlzsúfolt befogadó központokban szállásolják el, illetve magánszállásokon, de legtöbben a szabad ég alatt alszanak. Mexikóban eseti jelleggel már évek óta szállítanak északról délre illegális bevándorlókat, azonban mindez csak azt követően vált rendszeressé, hogy az Egyesült Államok hatékonyabb intézkedéseket kért déli szomszédjától, mivel decemberben soha nem látott méreteket öltött az illegális migránsok beáramlása Mexikóból az USA-ba. Antony Blinken amerikai külügyminiszter december végi látogatásakor Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel tárgyalt az illegális migráció megfékezéséről. Ezt követően kezdődött el a migránsok folyamatos átszállítása Mexikó déli részére.

A buszok a nap 24 órájában gyűjtik a bevándorlókat, ezt az intézkedést azonban nem verték nagydobra. A mexikói kormányzat hivatalos álláspontja ugyanis továbbra is a migráció humanitárius megközelítése, ezzel az intézkedéssel azonban ténylegesen az amerikai határvédelem végrehajtásában működnek közre.

Az illetékes mexikói hatóság, a Nemzeti Migrációs Intézet hivatalosan nem kommentálta a bevándorlók kényszerelszállítását. Akik a szervezetből mégis megszólalnak, olyan humanitárius érvekre hivatkoznak, mint a migránsok „megmentése” az USA határához közeli veszélyes, túlzsúfolt területekről.

A mexikói hatóságok fellépése némileg csökkentette az amerikai határsértések számát, illetve arra kényszerítette a bevándorlókat, hogy más útvonalakat keressenek. Mindez a Biden-adminisztrációnak kedvez, kérdés azonban, hogy az intézkedés hatása kitart-e az amerikai választásokig. A Mexikóban feltorlódott illegális bevándorlók úticélja ugyanis továbbra is az Egyesült Államok. A Mexikó déli részére buszoztatott külföldiek előtt az egyik lehetőség, hogy mexikói menekültstátuszért folyamodnak, amely opciót kevesen választják. Akik nem adnak be menedékkérelmet, azoknak 30 napon belül el kellene hagyniuk az országot. Túlnyomó részük azonban visszatér északra, hogy ismét megpróbáljon bejutni az Egyesült Államokba.

Rendkívül kevés azonban azok száma, akiket valóban kitoloncoltak: az év első két hónapjában mintegy 240 ezer migránst fordítottak vissza Mexikóban az Egyesült Államok határáról, közülük azonban kevesebb mint 7 ezret toloncoltak ki. Mindeközben a Mexikót sújtó migrációs nyomás tovább fokozódik. Panamai hivatalos adatok szerint 2024 első negyedévében mintegy 109 ezren keltek át az országot és Kolumbiát elválasztó, mocsaras-őserdős Darién-hasadékon, ami 14 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest – zárult a Migrációkutató Intézet elemzése.

Címlapkép: Illegális bevándorlók sátortábora a Mexikót Dél-Texasszal összekötõ Del Rio Nemzetközi Híd alatt a texasi Del Rióban 2021. szeptember 21-én. Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

Iratkozzon fel hírlevelünkre