Júniusban mutatják be az első jelnyelven készült filmet Jézusról – VIDEÓ

A jelnyelv legtöbb használója siket, nagyothalló, beszédhibás vagy nyelvtolmács. Ez utóbbi szakma képviselőit gyakran láthatjuk a televíziókban, mert ők segítenek értelmezni például egy sajtótájékoztatón elhangzottakat. A világon nincs egységes jelnyelv. Még Magyarországon belül is hatféle változata létezik a Budapestin kívül – a debreceni, az egri, a kaposvári, a soproni, a szegedi és a váci. Ezt azért érdemes előrebocsájtani, mert a jövő hónapban mutatják be a Jézusról szóló első, jelnyelven készült filmet az Egyesült Államokban.

Ebben minden szereplő a leginkább elterjedt ASL jelnyelven játszik. A június 20-án debütáló filmet Joseph D. Josselyn rendezte, a főszereplője pedig Gideon Firl, mindketten siketek.

A film hivatalos honlapján közzétették az előzetesét is.

Keresztény családban nőttem fel, és sok filmet megnéztem már Jézusról. De mindig azon töprengtem, mi lenne, ha ezek a filmek jelnyelven készülnének…

– mondta a rendező a The Christian Postnak egy jeltolmács segítségével. “Miután 2006-ban csatlakoztam a Siket Misszióhoz, az ötlet kezdett formát ölteni, bár akkoriban az ötlet megvalósíthatatlannak tűnt a gyártás, a technológia és a szükséges finanszírozás miatt” – fogalmazott.

A sokéves tapasztalat és az ASL jelnyelvű biblia megalkotása azonban megerősítette Josselyn önbizalmát.

Kezdetben elkészítettük Jób könyvének filmadaptációját, és sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Úgy éreztük, készen állunk egy nagyobb projekt megvalósítására, amely a “Jézus”-hoz vezetett

– magyarázta Josselyn.

A film Jézus szolgálatának kulcsfontosságú pillanatait eleveníti fel, beleértve a csodáit, átalakító erejét és a vallási elittel szembeni kiállását a júdeai római uralom idején.

Josselyn elmondta a Christian Postnak, hogy a filmkészítők „oda-vissza járkáltak, és azon vitatkoztak, hogy Jézus életének mely aspektusait vegyék bele a filmbe. Végül abban állapodtak meg, hogy Jézus szolgálatának alapvető céljait, a bűnök bocsánatát és a szeretetet fogják hangsúlyozni. A filmet „siketektől siketeknek” készítették, bár van benne filmzene és angol felirat is.

A Jézust alakító Firl a szerepéről beszélt:

Nagyon könnyű volt, mert Jézus még él

– mondta. „Bennünk van az Ő hangja és jelleme. Ezt másoltam. Nem kellett sokat gondolkodnom, amikor erről volt szó. Nem kellett azt éreznem, hogy dolgozom és kínlódom… Csak megkérdeztem az Atyát. A Szentlélek volt az aki segített, hogy utánozzam.”

„Ez az élmény minden ember számára a legjobb választás, nem csak a keresztények, nem csak a hitetlenek, nem csak a siketek, hanem sok olyan ember számára, akik esetleg ellenállnak az evangéliumnak. De ha meghívod őket egy moziba, akkor azt fogják mondani: persze, elmegyek a moziba” – tette hozzá.

Abban is reménykedik, hogy a siket missziós film mindenkit emlékeztetni fog arra, hogy a halló közösségnek az a bibliai megbízatása, hogy a siket egyéneket Krisztus testének szerves tagjaiként ismerje el.

Címlapkép: illusztráció! Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre