Bódi Mária Magdolnát az egyház a boldogok sorába emeli – 1945-ben halt vértanú halált, szovjet katonák lőtték le

Ferenc pápa 2024. május 23-án aláírásával elismerte a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot – jelentette be Udvardy György veszprémi érsek abban a közleményben, amelyet a Veszprémi Érsekség csütörtökön eljuttatott szerkesztőségünk részére.

Ez azt jelenti, hogy

az egyház az oltárra emeli és a boldogok sorában fogja tisztelni Bódi Mária Magdolnát, aki tisztaságával, szolgáló szeretetével és alázatosságával munkálkodott embertársainak testi és lelki gazdagodásában.

A történelem egyik legvérzivatarosabb időszakában életének fő célja volt a lelkek vezetése Krisztushoz – tették hozzá az érsek.

Ezentúl tehát hivatalosan is vértanúnak nevezhetjük őt

– hangsúlyozta Udvardy György.

Az 1945-ben elindult kanonizáció, a több évtized imádság és munka után különös kegyelem és ajándék számunkra Ferenc pápa elismerése. Ezért hálás köszönetet mondunk Szentatyánknak és tovább folytatjuk imádságunkat, melyben kérjük Bódi Mária Magdolna közbenjárását – írta.

Bódi Mária Magdolna sírja 1946-ban. Forrás: Veszprémi Érsekség

Külön ajándék a Veszprémi Főegyházmegye számára, hogy a pápai elismerés Mindszenty József – aki elindította Magdi boldoggá avatási eljárását – veszprémi püspök kinevezésének 80. évfordulója évében történt – zárult a közlemény.

A római Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában mutatott be szentmisét Udvardy György veszprémi érsek 202. március 29-én. A katolikus egyházvezető Bódi Mária Magdolna fiatal munkáslány boldoggá avatási ügyében érkezett anno a Vatikánba.

Udvardy György: Bódi Mária Magdolna a mindennapi helytállás példája

Az életét Krisztusnak szentelő vértanút 1945 márciusában lőtték le szovjet katonák, miután ellenállt és menekülni próbált.

Címlapkép: Bódi Mária Magdolna 1940-ben. Forrás: Veszprémi Érsekség

Iratkozzon fel hírlevelünkre