Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

A párizsi vezetés nem tartja időszerűnek a palesztin állam egyoldalú elismerését – közölte szerdán a francia külügyi tárca. Washington az egyoldalú elismerések ellenében szólalt fel, Berlin pedig a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

A körülmények jelenleg nem megfelelőek egy független Palesztin állam hivatalos elismerésére, mivel egy ilyen döntésnek túl kell mutatnia egy jelképes vagy politikai színjátékon – ismertette a francia külügyminiszter.

Stéphane Séjourné elhatárolódott Írország, Spanyolország és Norvégia által tett, a palesztin állam egyoldalú elismerésére vonatkozó bejelentésétől

Kiemelte: reményei szerint felgyorsulnak a gázai tűzszünet biztosítására tett erőfeszítések.

“Franciaország úgy gondolja, hogy a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy ilyen döntésnek tényleges hatása legyen” – mondta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel folytatott párizsi megbeszélését követően Séjourné.

Párbeszéd nélkül nem jöhet létre kétállami megoldás – jelentette be a német külügyminisztérium.

Egy független palesztin állam létrejötte a német külpolitika határozott célkitűzései között szerepel

– közölte a német külügyminisztérium szóvivője egy berlini konferencián.

Joe Biden amerikai elnök szerint a palesztin államot nem egyoldalú elismerésekkel, hanem a felek közti közvetlen tárgyalások útján kell megvalósítani – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. “Az elnök határozottan támogatja a kétállami megoldást, ahogy azt egész pályafutása alatt is tette” – tette hozzá.

Lengyelország rávilágított, támogatja a kétállami megoldást a közel-keleti válsághelyzet megoldása érdekében. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: támogatják az Európai Unió és más országok vezetőinek erőfeszítéseit egy hosszú távú, stabil megoldás elérése érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot.

A török elnök egy ankarai rendezvényen közölte, hogy rendkívül elégedett ezen országok döntésével.

(MTI)

Címlapkép: Palesztinokat támogató tüntetés Brüsszelben 2023. december 17-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Fotó: MTI/EPA/Frederic Sierakowski

Iratkozzon fel hírlevelünkre