Kossuth Lajos kiáltványára huszárnak álltak mind a legények a X. Háromszéki Huszártoborzón

Négy év kimaradás után május első hétvégéjén sikerült újra megszerveznünk a Háromszéki Huszártoborzót. Rendezvényünk során ezúttal Mikóújfaluban, Málnásfürdőn, Málnáson, Oltszemen, Bodokon, Étfalva-Zoltánban és Gidófalván vonultak fel a huszárok – ismertette közösségi oldalán a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szerdán. Tizedik alkalommal rendezték meg a találkozót.

A szép tavaszi időjárás és a lelkes fogadtatás, melyben részesült a közel ötven lovasból, és majdnem ugyanennyi szekereken utazó gyalogos hagyományőrzőből, zenészekből és táncosokból álló sereg, feledtette a megtett út fáradalmait – írták a beszámolóban.

Hozzátették, hogy

a résztvevők csaknem valamennyien az 1848-as forradalom és szabadságharc korának valamelyik katonai alakulatának öltözetét viselték.

Az említett útvonal településeire érkezve, a toborzó hagyományőrzők parancsnoka, régi szokás szerint engedélyt kért a falu elöljárójától a toborzás megtartására.

Amint az engedélyt megkapta, parancsot adott beosztottjának a toborzás megtartására. A beosztott altiszt felolvasta Kossuth Lajos toborzó kiáltványát. Ezt követően rendre megszólalt a zene, és a lóról leszálló huszárok egyike verbunkos táncba kezdett. A hangulat emelkedtével a huszárok egyre meggyőzőbben kezdték bíztatni a helyi legényeket, hogy ők is mutassák meg rátermettségüket a táncban. Borral is megkínálták őket, a nagyobb hatás kedvéért.

A legények hamar össze is barátkoztak a huszárokkal, és mire észbe kaptak volna szegény ördögök, már a dolmány és a csákó is a hátukon, illetve a fejükön volt…

– tudósítottak a szervezők a hagyományőrző, ekképpen játékosan komoly toborzóról.

Innen már sajnos számukra nem volt visszaút a civil élet felé. A toborzó tisztek és altisztek fájdalomtól nem mentes, gyors kiképzést tartottak frissen verbuvált újoncaiknak, melyet viszont emelt hangulatú eskütétel követett – folytatták az összefoglalót, s hozzátették: végül, a toborzó tisztek engedélyt adtak katonáiknak, hogy búcsút vegyenek szeretteiktől. Ebbe a búcsúzásba még egy páros tánc is belefért.

A toborzás koreográfiájának bemutatása után a Háromszéki Huszártoborzó hagyományai szerint a helyi elöljáró feltűzte településének szalagját a toborzók zászlajára, majd elmondta köszöntő beszédét.

Ezután rendre kulturális műsor és némi székely lakoma következett, majd a toborzó sereg, fúvós zenekarral az élén, elindult a következő település felé.

Képek: X. Háromszéki Huszártoborzó. Fotók: Vajna János. Forrás: Facebook/Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület

Iratkozzon fel hírlevelünkre