„Amikor valaki nőből anyává válik” – Szülésfelkészítőt indított a kézdivásárhelyi kórház

Szülésfelkészítő és szülészetiosztály-látogató programot indított a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház. A havonta sorra kerülő alkalmak során a kismamák tájékoztatást kapnak a szülés folyamatáról, a fájdalomcsillapításról és a szülés utáni ápolásról, ugyanakkor megismerkedhetnek a szülészeti osztállyal és annak alkalmazottaival is – számolt be róla a szekelyhon.ro oldal.

Mint írták, a program első felvonását pénteken tartották, az érdeklődő kismamákat Nagy R. István főorvos vezette körbe a szülészet-nőgyógyászati osztályon. Majd Erőss Elena szakorvos tartott felkészítőt a babát váró hölgyeknek. Erőss Elena a portálnak elmondta, a programot azért kezdeményezték, hogy széles körben informálják a nőket a szülésre való felkészülésről, illetve annak folyamatáról és fázisairól.

Célunk, hogy minél több nőnek segítsünk abban, hogy minél pozitívabb szülésélményben legyen részük, minél idillikusabb körülmények között találkozzanak a gyermekükkel

– fogalmazott a szakorvos.

Hozzátette, hogy az osztályon alkalmanként korábban is tartottak szülésfelkészítőt és osztálylátogatót, most azonban rendszeresíteni szeretnék ezeket az alkalmakat, így az eseményt minden hónap második péntekén megismétlik.

Mint mondta, a jövendőbeli anyák és apák általában nagyon stresszesek a szülés előtt, ezért lehetőséget próbálnak teremteni számukra, hogy megismerjék a szülészeti osztályt és az ott dolgozó szakembereket. Tapasztalataik szerint ugyanis azoknak a nőknek, akik már korábban találkoznak a hellyel, ahol világra fogják hozni gyermeküket, sokkal könnyebb dolguk van a későbbiekben.

Nagyon nehéz, amikor valaki nőből anyává válik. A szülés folyamata során egyfajta identitásváltás is történik. Mi azon vagyunk, hogy ez mindenkinek minél könnyebb legyen

– mondta a szakorvos, aki szeirnt nem a várandósság vagy a szülés a legnehezebb egy nő számára, hanem a szülést követő első hat hét, amikor az újdonsült anyának meg kell birkóznia az új kihívásokkal.

A legfontosabb egy nyugodt környezet megteremtése a kismamáknak. Sokszor egy-két biztató szó százszor többet ér, mint bármilyen gyógyszertári készítmény

– jelentette ki a Erőss Elena.

Címlapkép: Erőss Elena szakorvos szülésfelkészítőt tartott a jövendőbeli anyáknak. Fotó: Székelyhon.ro/Farkas Áron 

Iratkozzon fel hírlevelünkre