Székely János megyés püspök vasárnap megáldja a felújított jáki templomot

Dr. Székely János megyés püspök április 21-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő szentmise folyamán megáldja a 2 milliárdos állami támogatásból felújított jáki Szent György-templomot. Az eseményen részt vesz dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök is. A Szombathelyi Egyházmegye és a Ják Község Önkormányzata az alábbi tájékoztatást juttatta el szerkesztőségünk részére szerdán.

Az esemény kiemelt jellege miatt a templomdombon korlátozottan állnak majd rendelkezésre parkolók. Azt kérjük a település lakóitól, hogy – akinek egészségi állapota megengedi – erre a szentmisére gyalog vagy kerékpárral jöjjön – írták.

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzátették, hogy akik Jákról vagy távolabbról gépkocsival érkeznek, település egyéb pontjain – így például a faluközpontban, az óvoda környékén, a temetőnél vagy az önkormányzati étkező mellett – lesz lehetőségük a parkolásra.

A templomot és környékét a szentmisét megelőzően biztonsági átvizsgálásnak vetik alá, emiatt a templomkertbe és a templomba csak 9 órától lesz lehetséges a belépés 

– közölték.

Körülbelül 9:45-kor lezárják a templom déli kertjébe vezető Folnay-kaput az érkezők elől, ettől az időponttól a templomba sem lehet már bemenni. Akik ezt követően érkeznek, a lépcsőn vagy a „szekérút” melletti nagykapun juthatnak be a kertbe, ahol LED-falas kivetítést és hangosítást biztosítanak a szervezők.

A jáki templom belső restaurálása két éve készült el, azóta kívül dolgoztak. Forrás: Facebook/Dömötör Csaba

Az ünnepnapon – a szentmisét követően 16.00 óráig – díjtalanul körbesétálható és megtekinthető a felújított templom és a kápolna. Ják Község Önkormányzata a helyi civilekkel, az egyházközséggel és a Karitásszal összefogásban pogácsával és frissítőkkel szolgál a vendégeknek.

Az egyházmegye a Facebook-oldalán tett kiegészítése szerint a szentmisén kerül sor az ICOMOS-díj átadására és az alapító, Jáki Nagy Márton földi maradványainak újbóli elhelyezésére.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja – a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és továbbörökítésük érdekében. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokat – olvasható a honlapjukon.

Amint az Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán olvasható, a jáki templom belső restaurálása két éve készült el, azóta a hozzá tartozó kertet és a XIII. századi Szent Jakab-kápolnát is felújították.

A jáki templom kertjét és a hozzá tartozó kápolnát is felújították az állami támogatásból. Forrás: Facebook/Dömötör Csaba

A következő lépés a jáki templomhoz kapcsolódó látogatóközpont és kiállítótér megépítése, amelynek előkészítéseként április 12-én elszállították a Savaria Múzeumból az apátsági templom kapuját díszítő eredeti apostolszobrokat. Ezek közül hármat Jákon, egy a templomhoz kapcsolódó épületben, egy turisztikai pavilonban lehet majd ideiglenesen megtekinteni, a többit a látogatóközpont felépüléséig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el.

Címlapkép: a jáki templom a középkori építészet egyik legjelentősebb épülete Magyarországon. Forrás: Facebook/Dömötör Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre