Orbán Viktor: Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat

A magyar szabályok szerint a határ illegális átlépése jogtalan cselekedet, az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűnelkövetésnek számít; Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szerdán.

Orbán Viktor, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) – amelyet tegnap még be akart tiltani Emir Kir, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere –  a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével, Yoram Hazony filozófussal folytatott pódiumbeszélgetésén hangsúlyozta: a határokon kívül kell várniuk mindazoknak, akiknek menekültügyi kérelmük elbírálása folyamatban van. Ez a legfontosabb kérdés, ez a vörös vonal. Ha ezt nem sikerül elérni Európa-szerte, a migráció kérdése nem oldható meg – szögezte le.

Korlátozás nélkül folytatódhat a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia Brüsszelben (FRISSÍTVE!)

Magyarország nem akar kevert társadalmat, meg akarja védeni a határait, meg akarja őrizni a kultúráját és a hagyományait – jelentette ki.

Az egyes tagországoknak kell önálló módon dönteniük arról, hogyan kívánják megoldani a migráció kérdését. Nincs szükség közös uniós migrációs politikára, a migráció kérdésének nemzeti hatáskörbe kell tartoznia – szögezte le a kormányfő.

Közölte,

a migráció kérdése civilizációs kérdés, Európa keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, azonban azok többsége, akik jelenleg Európába akarnak jönni, más kultúrából érkeznek, főként muzulmán háttérrel rendelkeznek.

Hozzátette: a migrációnak továbbá történelmi horizontja van, fel kell tehát tenni a kérdést, hogyan fog kinézni Magyarország a jövőben, keresztény, muzulmán, vagy más kulturális hátterű lesz-e.

Kijelentette: mindenkinek magának kell eldöntenie, milyen környezetben, milyen kultúrájú országot akar létrehozni. Akaratát azonban senki se erőltesse másokra. Magyarország úgy gondolja, hogy a liberálisok által vázolt kevert társadalom nem vezet jóra – mondta.

A kormányfő hozzátette: nem lehet központilag megmondani azt sem, hogy melyik ország hogyan oldja meg a társadalom elöregedésének problémáját. Magyarország szerint az elöregedésre nem válasz a migráció erőltetése. Magyarország egyebek mellett a családok erős támogatási rendszerén keresztül kíván javítani a helyzeten – közölte.

Kiemelte: a konzervatív kormányokat, köztük Magyarországot, amelyek a brüsszeli vezetés szerint “nem viselkednek helyesen”, megzsarolják, az Európai Bizottság, az uniós szerződések őre helyett, politikai szereplővé vált.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szavai szerint az uniós vezetés által erőltetett migráció valódi oka az, hogy a liberálisok új szavazókat akarnak gyűjteni.

Ez nem a gazdaságról, nem a demokráciáról szól. Az igazi ok az erő megszerzése a szavazatok által. Ez a realitás

– hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kijelentette: Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan.

A szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük és cselekedniük szükséges Európában

– fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. Magyarország megfelelő hely ehhez – jelentette ki.

A geopolitikai helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: Magyarország nem szeretne még egyszer közös határt Oroszországgal, ahogyan ez a szovjet időkben volt. Magyarország elismeri Ukrajna jogait és önállóságát, Ukrajna orosz megtámadása teljes mértékben ellent mond minden nemzetközi egyezménynek és minden közösen tiszteletben tartott értéknek – hangoztatta. Látni kell azonban, hogy Ukrajna jelenleg a Nyugat protektorátusa, ami azt jelenti, hogy a fegyverek és a pénzügyi támogatás folyamatos fenntartása nélkül az ország nem létezne – mondta. “Ukrajna már nem önálló ország” – fogalmazott.

Közölte, hogy a magyar kormány nem akarja feladni a Magyarország és Oroszország közötti jó gazdasági együttműködést, ugyanis az orosz-ukrán háború nem a magyarok háborúja. Az ukrajnaiak meg akarják védeni a hazájukat, ez az ő döntésük – mondta.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a háború oka az ország NATO-tagságának kérdése, majd hozzátette:

az oroszok sosem fogják megengedni, hogy Ukrajna a jelenlegi formájában a katonai szövetség tagja legyen. Mindent meg fognak tenni, hogy a NATO és Oroszország között pufferzóna maradjon.

A tűzszünet és a béketárgyalás jobb lenne, mint a háború folytatása, be kell látni ugyanis, hogy Ukrajna nem tud győzni a harcmezőkön. Ez a realitás – szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, Magyarország elítél minden támadást Izrael ellen, és elismeri jogát az önvédelemre. El kell kerülni, hogy a közel-keleti konfliktus kiszélesedjen és a régió ismét háborús övezetté váljon, ami destabilizálhatja Európát, és veszélyeztetheti a békét és biztonságot – tette hozzá Orbán Viktor.

(MTI)

Címlapkép:  Orbán Viktor miniszterelnök (b) Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben a rendezvény második napján, 2024. április 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre