Ferenc pápa: A mértékletesség felszabadít az értékek mélyebb megbecsülésére

Ferenc pápa mintegy húszezer zarándok jelenlétében tartotta meg az általános kihallgatást szerdán délelőtt a Szent Péter téren. A mértékletesség sarkalatos erényéről tanított. Mint mondta, a mértékletesség szabályozza az emberi életét, és miközben nem engedi, hogy a szív ösztönös vágyai szerint cselekedjék, felszabadít az értékek mélyebb megbecsülésére.

Ma a negyedik és egyben utolsó sarkalatos erényről fogok beszélni: a mértékletességről – kezdte katekézisét a pápa, s azzal folytatta, hogy a másik három erénnyel együtt ennek a története is még a kereszténység előtti időkre nyúlik. A görögök az erényeket azzal a szándékkal gyakorolták, hogy általa boldogságra jussanak. A filozófus Arisztotelész a fiának címzett „Nikomakhoszi etika” művében az „élet művészetére” tanítja őt.

 A mértékletesség az önmagunk feletti hatalom – mondta a pápa, ez az erény tehát az önuralom képessége, annak a művészete, hogy a lázadó szenvedélyek ne uralkodjanak felettünk, és hogy rendet teremtsünk abban, amit az olasz író, Manzoni „az emberi szív összevisszaságának” nevez.

Ferenc pápa idézte a Katolikus Egyház Katekizmusának idevonatkozó tanítását:

A mértékletesség az az erkölcsi erény, amely mérsékli az élvezetek vonzását, és készségessé tesz a kiegyensúlyozottságra a teremtett javak használatában. Biztosítja az akarat uralmát az ösztönök fölött, és a tisztesség határai között tartja a vágyakat. A mértékletes ember érzéki vágyait a jóhoz rendezi, józanul tesz különbséget, és nem erejét követi, hogy szívének ösztönös vágyai szerint cselekedjék (1809).

A mértékletesség ezért a „temperanza” olasz szó alapján a helyes mérték erényét jelenti. Minden helyzetben bölcsen viselkedik, mert az emberek, akik mindig indulatból vagy túlzásból cselekszenek, végül megbízhatatlanokká válnak. Az önmérséklet nélküli emberek mindig megbízhatatlanok – ismételte meg a pápa.

Egy olyan világban, ahol oly sokan büszkék arra, hogy kimondják, amit gondolnak, a mérsékletes ember inkább azt gondolja, amit mond. Fontos a különbség: ne azt mondjuk, ami eszünkbe jut, hanem gondoljuk át, mit is kellene mondanunk!

– mondta Ferenc pápa.

Ha a mérsékelt ember fegyelmezni is tudja indulatát, ez nem jelenti azt, hogy mindig békés és mosolygós. Néha ugyanis fel kell háborodni, de mindig a megfelelő módon, vagyis helyes mértékben és helyes módon. Egy szemrehányó szó néha egészségesebb, mint a fanyar és neheztelő csend – fogalmazott az egyházfő.

Ferenc pápa kifejtette, hogy a mértékletesség ajándéka az egyensúly, s arról is beszélt, hogy a mértékletesség erényének birtokában jobban élvezhetjük az élet javait.

Forrás: vaticannews.va

Címlapkép: Ferenc pápa mintegy húszezer zarándok jelenlétében tartotta meg az általános kihallgatást szerdán délelőtt a Szent Péter téren. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre