Soltész Miklós: Lelkiség nélkül nincs gyógyítás – A Budai Irgalmasrendi Kórház új CT- és MR-készülékeket vehetett át

A szaktudás mindenhol ott van, de ha a lelkiség is megjelenik, akkor a segítségnyújtás, ápolás, gyógyítás még hatékonyabb lehet – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerdán Budapesten.

Soltész Miklós a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház CT- és MR-berendezésének átadóján felidézte, hogy az elmúlt 35 évben a szerzetesrendek, az egyházak visszakapták a lehetőséget a nevelésre, az oktatásra és a gyógyításra; a köznevelésben 250 ezren tanulnak egyházi intézményben és mintegy ötven egyházi fenntartású kórház működik az országban.

Az államtitkár kitért arra, hogy az irgalmasrendi kórházalapító, Istenes Szent János élete is bizonyítja a kereszténység, a hit erejét, amely akár embert, közösségeket, nemzeteket és földrészeket is meg tud változtatni és egy szörnyűséges életmódból a legszebb irányba vinni.

Úgy folytatta:

a szaktudás, az ember mindenhol ott van, de a gyógyításhoz, a segítéshez a lelket is hozzá kell tenni, és ha a lelkiség nagyobb mértékben jelenik meg, még hatékonyabban lehet segíteni a rászorulókon.

Kiemelte: fejleszteni, beruházni csak békességben lehet, és amikor háborús gondolatok feszítik egy nemzet, egy földrész életét, a keresztény embereknek kötelességük tanulni az elődök sorsából, és “imádsággal erősíteni azt, amire olyan nagy szükség van: a békére, a békességre”.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta: a 2016-ban indult Egészséges Budapest Programban a fővárosi egészségügyi intézmények megújítására már több mint 133 milliárd forintot költött a kormány.

Ebből építkezésre 88 milliárd forintot, nagyértékű orvostechnikai berendezésekre és a gyógyítást közvetlenül szolgáló eszközökre 30 milliárd forintot, míg 15 milliárd forintot informatikai fejlesztésre fordítottak – ismertette.

Kijelentette: a főváros egészségügyi infrastruktúrájának fejlesztése töretlen, és “bár néha a fővárosban a közpénzből készpénz lesz”, a fővárossal meglévő együttműködésben a szükséges fejlesztéseket a kormány továbbra is elvégzi.

Takács Péter kitért arra is, hogy “történelmi léptékű” béremelés volt az orvosoknál, ami éves szinten 300 milliárd forintot jelent, és megvalósult a kétlépcsős szakdolgozói alapbéremelés is, ez – tette hozzá – üzenetértékű a megbecsülést illetően.

A Budai Irgalmasrendi Kórház új CT-készüléke az átadás napján, 2024. április 17-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jesús Etayo Arrondo, az Istenes Szent János Betegápoló Irgalmasrend generálisa – felidézve, hogy a rend a 17. század óta van jelen Magyarországon – arról beszélt: nagy örömmel látja a kórház fejlődését.

Küldetésük, hogy segítsenek azokon, akiknek gyógyításra, ápolásra, segítségre van szükségük

– mondta. Hozzátette: köszönettel tartozik a magyarországi rendtársaknak és a magyar kormánynak, hogy lehetővé tette a két diagnosztikai eszköz beszerzését.

Fontos, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre álljanak, azonban mindez semmit sem ér emberség, szeretet és irgalom nélkül

– hangoztatta.

Saji Mullankuzhy, az osztrák rendtartomány tartományfőnöke úgy fogalmazott, hogy a most átadott készülékekkel a kórház “megérkezett a 21. századba”, ilyen eszközök nélkül ugyanis a gyógyítás szinte lehetetlen.

Jelezte: szeretnék a kórház bővítését mielőbb befejezni, hogy a lehető legmagasabb szintű gyógyítást és ápolást nyújthassák a betegeknek.

A tartományfőnök kitért Kozma Imre munkásságára, aki – mint mondta – elsőként kezdett el Magyarországon munkálkodni a rend képviseletében. “Neki köszönhető, hogy ma a kórházban ünnepelhetünk, és Kozma Imre atyának ugyanolyan a bátorsága és a karizmája, mint Istenes Szent Jánosnak – jelentette ki Saji Mullankuzhy.

(MTI)

Címlapkép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Budai Irgalmasrendi Kórház új CT- és MR-készülékének átadásán 2024. április 17-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre