Aquinói Szent Tamás életéről szól a Szent II. János Pál Intézet kiadásában megjelent A szelíd fény című regény

Louis de Wohl: A szelíd fény című regényének kiadása nagy esemény a debreceni Szent László Domonkos Plébániához tartozó Szent II. János Pál Intézet életében, mivel az eddig kiadott hat könyvük közül ez az első regény. Az Aquinói Szent Tamás életéről szóló mű a domonkos szent halálának 750. évfordulójára emlékezik. A könyv bemutatóját a közelmúltban tartották a Szent II. János Pál Intézetben – számolt be róla a Debreceni Szent László Domonkos Plébánia hírlevele nyomán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapja.

Azt írták, hogy Louis de Wohl regénye a teológiailag kevésbé képzett olvasók számára is hozzáférhetővé teszi a kiváló domonkos, Aquinói Szent Tamás alakját, és betekintést nyerhetnek filozófiájába is.

A cselekményt egy angol lovag szemszögéből követheti végig az olvasó, remek korrajzot kapva a 13. századi Európáról, ahol a császári hatalom és az egyház komoly harcokat vívott egymással. A regény egyik központi alakja II. Frigyes német-római császár, aki művelt, ám „tivornyázó sátáni” alakként, antikrisztusként jelenik meg a műben.

A regény bemutatja Aquinói Szent Tamás családját, szó esik harcokról, szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről és Istenről, akinek megismerése Tamás filozófiájának központi eleme. A szent tudós jelleme is a maga árnyaltságában mutatkozik meg.

A könyvbemutatón Rakonczásné Stiegelmayer Anita, a regény fordítója elmondta, hogy a munka lelkileg is sokat nyújtott számára. Úgy érzi, hogy sikerült ráhangolódnia Louis de Wohl gondolkodásmódjára, ami talán abból is fakad, hogy az író (1903-1961) édesapja révén részben magyar származású volt. A könyv jobb megértését lábjegyzetek segítik, ami Szalay András lektor érdeme.

Tokodi László OP plébániai kormányzó a könyvbemutatón úgy fogalmazott, hogy “sokan panaszkodunk, hogy milyen szörnyű korban élünk, de a regényben bemutatott kor sokkal rosszabb volt. Habár apokaliptikusnak tűnt akkor a világ, Isten népe túlélte, és ugyanúgy a mai kort is túl fogja élni. Nem kell félnünk, Isten velünk van, a győzelem az övé.”,

Címlapkép: Aquinói Szent Tamás, Francisco de Zurbarán festménye. Forrás: romkat.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre