Lázár János a Kerkai Esten: Nem hagyhatjuk, hogy az életünket és jövőnket befolyásoló döntéseket mások hozzák meg helyettünk!

A Kerkai Est a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) fiataloknak szóló közéleti rendezvénye, amelynek házigazdája Harrach Péter, a keresztény közéleti egyesület elnöke. Az április 15-én, Budapesten tartott rendezvény meghívott vendége Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, akit M. Dobos Marianne szerkesztő-műsorvezető kérdezett.

A jó hangulatot Kiss László népzenész-énekes hazafias műsora alapozta meg. A lelki útravalót Zsódi Viktor piarista tartományfőnök adta, aki a tapasztalat fontosságáról beszélt a hitéletben, melyet Isten mindig megad azoknak, akik őszintén keresik őt – számolt be róla az mkdsz.hu.

Lázár János miniszterrel (k) Zsódi Viktor piarista tartományfőnök (b) és Harrach Péter, az MKDSZ elnöke. Fotó: Bornemissza Péter

A közéleti beszélgetés középpontjában a szuverenitásvédelem kérdése állt, amit Lázár János szerint le kell tudnunk fordítani a választópolgárok nyelvére. Az egész kérdés mögött a nemzeti-kulturális különbségek feloldásában hívő globalisták és az erős, hagyományaikra büszke közösségek önkéntes partnerségére törekvő patrióták világméretű küzdelme áll. Ebben a küzdelemben óriási szerepe van a kereszténydemokráciának, amely történelmileg – a 19. században – az első komoly választ adta a baloldali, egalitárius eszmék terjedésére, és a mai társadalmi egyenlőtlenségekre is érvényes válasza van.

Minden konzervatív párt szülei kereszténydemokraták voltak

– jelentette ki az építési és közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy a patrióta politika pillérei még a nemzetépítés és a családtámogatás.

A június 9-i választások tétje a miniszter szerint a háború vagy béke, illetve a gyarapodás vagy acsarkodás.

Lázár János építési és közlekedési miniszter volt a Kerkai Est vendége 2024. április 15-én. Fotó: Bornemissza Péter

A választóknak pedig nagyon oda kell figyelni, mivel „egyre több a bolond a politikában”. Lázár János szerint a magyar emberekre általában jellemző a józan gondolkodás, ezért a legtöbben pontosan tudják, hogy a függetlenséget mi határozza meg: pénzügyek, élelmiszer, energia.

Kinél bankolunk, ki lát rá a pénzügyeinkre? Kitől és milyen minőségű élelmiszert tudunk venni? Hogyan biztosítsuk otthonunkban a mindig rendelkezésre álló és megfizethető energiát?

– ezek a legfontosabb kérdések, amelyeket a kampányban fel kell tennünk.

A magyar függetlenséget megalapozó szektorok elleni – többnyire külföldről finanszírozott – baloldali támadásokat az építési és közlekedési miniszter hiteltelennek tartja.

Miért baj, ha tisztességes magyar vállalkozók gazdagodnak, és miért nem baj, ha külföldiek? – tette fel a kérdést, rámutatva, hogy az irigységre a baloldali pártok politikát építenek, miközben gyakran pártfinanszírozási ügyekbe buknak bele. „És még ők oktatnak ki minket?” – tette fel a költői kérdést a politikus.

Magyar Péter atombombát ígért, vízipisztoly lett belőle

– mondta egy kérdésre válaszolva Lázár János. Hangsúlyozta, hogy az egész jelenséget egy „politikai kamunak” tartja. „A külföldről finanszírozott akciók mögött ezúttal sincs hitelességi fedezet” – szögezte le a tapasztalt politikus, hozzátéve, hogy a lojalitás szerinte nagyon fontos a politikában. „Megsértődni, félrevonulni lehet, átállni a másik oldalra nem, az ilyesmi a politikában sosem hiteles” – jelentette ki.

M. Dobos Marianne szerkesztő-műsorvezető kérdezte Lázár János építési és közlekedési minisztert. Fotó: Bornemissza Péter

A közéleti, politikai ambíciókat dédelgető fiataloknak a miniszter az „egy kézfogás, egy szavazat” régi elvét ajánlotta a figyelmébe: el kell menni minél több választóhoz, és személyesen találkozni velük – mondta.

A választási kampány a „csapatok összerázására”, a „hitelesség megtartására” is kiváló lehetőség. „Mi ütésre keményedünk” – szögezte le a harcedzett miniszter és országgyűlési képviselő.

A személyes ambícióit firtató kérdésre Lázár János azt válaszolta, hogy „érett emberként” már nem lenni, hanem tenni akar a politikában. Az ő szemei előtt most leginkább a 2025-26-tól várható gazdasági konjunktúra lebeg, amikor Magyarországnak újra esélye lesz arra, hogy az európai mezőnyben „egy magasabb kategóriába” lépjen – jó példa erre a csehek és a lengyelek gyors felzárkózása.

Lázár János a közéleti, politikai ambíciókat dédelgető fiataloknak a miniszter az „egy kézfogás, egy szavazat” régi elvét ajánlotta a figyelmébe. Fotó: Bornemissza Péter

Ehhez azonban a patrióta politikus szerint meg kell oldanunk a demográfiai problémáinkat, tovább kell erősíteni a hadseregünket és gyarapítani a nemzeti vagyont.

Ez pedig nem fog menni a Fidesz-KDNP új generációjának tevékeny közreműködése nélkül – adta meg az est zárszavát Lázár János.

Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter volt a Kerkai Est vendége 2024. április 15-én, Budapesten. Fotó: Bornemissza Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre