A köznép a pénzérméken, a polgárság metszeteken láthatta az uralkodó arcképét a kora újkori Európában – Kiállítás nyílt az erdélyi fejedelmek kincseiből Csíkszeredán

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A Magyar Nemzeti Bank numizmatikai gyűjteményét kezelő intézmény saját kincseivel, közel 210 tétellel gazdagította az április 16-án Csíkszeredán megnyílt Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat anyagát – közölte a Vasárnap.hu szerkesztőségével a Pénzmúzeum.

A kiállításról, amely a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, amelyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, hétfőn adtunk közre beharangozót.

Ehhez foghatót még nem láthatott Székelyföld – Erdélyi fejedelmek aranya a múzeumban

A Pénzmúzeum tájékoztatása ezzel egybecseng, azt írták, hogy a kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a köznemesi réteg és a polgárság nyomtatott metszeteken, a köznép pedig a pénzek éremportréján láthatta.

A fejedelmek hatalomra kerülésüket követően új érméket verettek a saját arcképükkel.

A Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a tárgyakkal (címerek, fegyverek, páncélzatok, hatalmi jelvények), amelyek a tallérokon lévő ábrázolásokon megfigyelhetők – írták.

A Magyar Nemzeti Bank történetének gyűjteménygyarapításai közül úgy értékében, mint jelentőségében is kiemelkedik a 220 darabot számláló 16–17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, amelyet a jegybank 2015-ben vásárolt meg Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól. Ezeket első alkalommal 2016-ban a Tündérkert ezüstje címmel a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében nyílt kiállításon csodálhatta meg a közönség.

Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója beszédet mond a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszaki kiállítás megnyitóján a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2024. április 16-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

A kiállítás április 16-án, Csíkszeredán, a Mikó várban a Csíki Székely Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont együttműködésének eredményeképpen nyílt meg. A tárlat 2024. július 15-ig látogatható.

Címlapkép: Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora tárlatvezetést tart a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszaki kiállítás megnyitóján a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2024. április 16-án. A Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével létrejött tárlat a témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelíti meg. MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre