Ehhez foghatót még nem láthatott Székelyföld – Erdélyi fejedelmek aranya a múzeumban

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel nyílik időszaki tárlat a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A kiállítás az erdélyi uralkodók kincseit tárja az érdeklődők elé, amelyhez foghatót eddig nem láthatott Székelyföld – közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Nemzeti Múzeum.

A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a legkiemelkedőbb magyarországi és erdélyi múzeumok – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum – közreműködésével jött létre.

A témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg a kurátorok. Dr. Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora kiemelte:

A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, amelyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása.

Hozzátette, emellett ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek számos egyedi darabját is bemutatja a kiállítás, amely e kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy az Erdélyi Fejedelemség a 16–17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított.

A sajtóközlemény szerint a kiállításon a több száz veret mellett be mutatják azokat a tárgyakat is, amelyeket a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők. A a 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.

A kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, hiszen egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén ismerteti az Erdélyi Fejedelemség arisztokráciájának anyagi kultúráját. Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthattunk. A látogatói élményt fokozza, hogy az említett tárgyak az idén 400 éves Mikó-várban kerülnek bemutatásra, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főúrnak számított.

A megnyitóra április 16-án 17 órától kerül sor, a tárlat 2024. július 15-ig látogatható. A kiállítás Csíkszereda után várhatóan augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lesz látható.

Címlapkép: Az Erdélyi Fejedelemség kincseit bemutató páratlan kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban – Fotó a kiállítás építéséről. Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Iratkozzon fel hírlevelünkre