Bánó Attila publicista: Magyarország megérdemelné, hogy Budapesten erősödjék a konzervatív-kereszténydemokrata szemlélet

A kereszténység bástyáinak erősítése nagyon nehéz abban a balliberális politikai légkörben, amely a legtöbb budapesti kerületben uralkodik, pedig Magyarország megérdemelné, hogy gyönyörű és nagy múltú fővárosában erősödjön a konzervatív-kereszténydemokrata szemlélet – jelentette ki Bánó Attila publicista, akit Molnár Pál kérdezett a Gondola.hu részérőről.

“A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében – jelentek meg Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szavai a Vasárnap.hu-n szombaton. A politikus a rábaszentmiklósi, megújult Árpád-kori Szent Miklós kerektemplom avatóján mondta a fentieket.

Gyopáros Alpár: A magyarság lelke vidéken él – Megújult az Árpád-kori Szent Miklós kerektemplom Rábaszentmiklóson

Ezzel az eseménnyel és még inkább kijelentéssel kapcsolatban kérte ki Bánó Attila véleményét a Gondola.hu.

“Az 1950-es években, gyerekkoromban, katolikus barátaimmal az angyalföldi karmelita templomba jártam ministrálni, mert hívtak és elnézték nekem, hogy evangélikus vagyok” – elevenítette fel Bánó Attila egy régi, ám múlhatatlan emlékét Budapestről és a hit gyakorlásáról. Elmondta, hogy a templom minden mise alkalmával megtelt hívőkkel, pedig az “istentagadó szocialista-kommunista rezsim” szemmel tartotta a vallásos embereket.

Bánó Attila rámutatott, ezek az évtizedek “nyomot hagytak a főváros lakóiban, akiknek a felmenői, jelentős részben, egykor vidéki betelepülők, illetve vidékről feljáró ingázók voltak.”

A főváros mai lakóinak jelentős része sajnos identitásválsággal küzdő, gyökértelen ember, s ennek köszönhető, hogy a keresztény szellemiség vonatkozásában Budapest ma más arcát mutatja, mint a magyar vidék

– jelentette ki a publicista. 

Bánó Attila szerint “az államnak is hirdetnie, népszerűsítenie kell a vallási közösségek tevékenységének hasznosságát, még akkor is, ha ez kiváltja az ateista ellenzék kritikáját”.

Olyan időket élünk, amikor bátran vállalni kell a küzdelmet hitünkért, a magyar társadalom egészséges szellemi fejlődéséért, megmaradásunkért

– fogalmazott. “Bízom benne, hogy a szívós munka meghozza gyümölcsét, s e tekintetben a főváros is méltó partnere lesz a magyar vidéknek” – tette hozzá.

Bánó Attila arról is beszélt, hogy “vannak ellenfelei a magyarságnak és a kereszténységnek is”. Úgy fogalmazott, hogy “ők a globalizmus hívei, akik egy öntelt és ostoba irányt követnek. Ellenünk dolgoznak és nem hajlandók belátni, hogy a konzervatív, szuverenista, nemzeti oldal gyengítésével a saját sírjukat is ássák.”

Címlapkép: Németh Szabolcs polgármester beszédet mond a felújított Árpád-kori Szent Miklós kerektemplom az átadásán és megáldásán Rábaszentmiklóson 2024. április 13-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre