A pápa által megáldott márványtömbből készült el az esztergomi bazilika új misézőoltára

Erdő Péter bíboros, prímás április 14-én felszentelte az esztergomi bazilika új misézőoltárát, amelynek márványtömbjét Ferenc pápa áldotta meg tavaly, a budapesti látogatása során.

A II. Vatikáni Zsinatot követően megvalósult liturgikus reform úgynevezett szembemiséző oltár létesítését irányozta elő a katolikus templomokban – mondta el Török Csaba plébániai kormányzó a vasárnap délelőtti oltárszentelésről. Majd hozzátette: Az esztergomi bazilikában óvatos lépésekkel igyekeztek megtalálni az alkalmas helyet és formát egy ilyen új oltár emeléséhez. Több eltérő megoldást követően az 1991. augusztus 16-i, Szent II. János Pál pápa által bemutatott esztergomi mise oltára került a szentély előtti dobogóra, és szolgált miséző oltárul egészen 2023-ig. Ennek ugyan díszes XVIII. századi előlapja volt, ám valójában fából készült, és ideiglenes megoldás volt csupán. Most érkezett el az idő arra, hogy a kövezet és a szentélybútorzat felújításával egy időben végleges kőoltárt építsenek hazánk főtemplomában.

A tervpályázatot Jahoda Róbert nyerte meg, aki ugyanabból a kőből, fekete erezetű fehér márványból alkotta meg az oltárt és az ambót, kifejezve e kettő egységét a liturgiában. Az oltár – ősi szokást követve – asztalt mintáz, s mind a kő színében, mind tömegében, arányaiban illeszkedik a remekművű bazilikabelsőhöz.
Erdő Péter bíboros a homíliájában is kitért minderre. Kiemelte: az oltár mint külön berendezési tárgy, már a legősibb keresztény időkben is használatban volt. A kőből készült, nagy menzájú oltár emlékeztessen bennünket a régi katakombákra, ahol a vértanúk sírja felett mutatták be a szentmisét. Erre emlékezve helyezi az Egyház szentek ereklyéjét az oltárba.

Ebben az oltárban egy olyan kő található, amely ereklyéket foglal magába

– mondta a főpásztor. „Erre is gondolnunk kell, amikor egy felszentelt oltáron szentmisét végzünk. Közösségben vagyunk a szentekkel, egymással, kedves halottainkkal. Főként pedig közösségben vagyunk magával Jézus Krisztussal, aki magához hív bennünket, hogy elvezessen az örök boldogságba, a teljes Szentháromság közösségébe” – húzta alá. Erdő Péter bíboros megjegyezte: a szembemiséző oltár közepén vagy az oltár mellett felállítható a feszület, mert a szentmisében úgy látjuk egymást, hogy közben mindannyian Krisztusra nézünk.

A szentelési misében a homília és a hitvallás után hangzott el a Mindenszentek litániája. Ennek végén helyezték be az ereklyéket tartalmazó oltárkövet az oltárba.

A Szent Adalbert, Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre és a kassai vértanúk csontereklyéit tartalmazó hófehér márványtömböt Ferenc pápa 2023. áprilisban áldotta meg a budapesti nunciatúra épületében.

Végül díszbe öltözött az új oltár: terítőt, gyertyatartót, virágot helyeztek el rajta, s a felajánlással folytatódott a liturgia.

Az oltárszentelési mise után a főpásztor felkereste a bazilika újonnan elkészült második emeleti panorámatermét. Ez az impozáns terem több célt szolgált már: volt mintatár, raktár, káptalani levéltár. Egy ideje nyitva állt a bazilika látogatói előtt, ám elengedhetetlenné vált a korszerűsítés és az esztétikai színvonal emelése. Sárközi Csaba és Váczy Román tervei alapján született meg az a térkialakítás és berendezés (új vizesblokkokkal, kiszolgálóegységgel, a vendégek számára asztalokkal és székekkel, kanapékkal), amely méltó a helyhez és alkalmas immár a vendégek fogadása mellett kulturális és közösségi rendezvények megtartására is.

Erdő Péter bíboros imával és a szentelt víz körbehintésével áldotta meg a panorámatermet, amely megmutatja a főtemplom szépségét. Fotó: Mudrák Attila/esztergomi-ersekseg.hu

A terem egy részében időszaki kiállítás nyílt a bazilika most zajló felújításáról, Az idők sodrában címmel. A Kontsek Ildikó koncepciójából és felügyelete mellett, Zalavári Tibor és ifj. Straub Dezső munkájából megszületett tárlat a tárgyi emlékek mellett megannyi digitális megoldással is él, átfogó és magával ragadó összképet nyújtva a hatalmas munkálatokról.

Erdő Péter bíboros imával és a szentelt víz körbehintésével áldotta meg a panorámatermet, amely örömmel fogad minden régi és új látogatót, amely megmutatja a főtemplom máshoz nem fogható szépségét.

Forrás: Esztergomi-Budapesti Főegyházmegye

Címlapkép: Új misézőoltárt szentelt fel Erdő Péter az esztergomi bazilikában. Fotó: Mudrák Attila/esztergomi-ersekseg.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre