Brit külügyminiszter: Izraelnek el kell kerülnie a további eszkalációt – „Ne csak kemények, hanem okosak is legyenek”

David Cameron brit külügyminiszter szerint Izraelnek az ellene indított iráni támadás ellenére óvakodnia kell a helyzet további eszkalációjától. Cameron kijelentette, hogy London nem támogatna egy esetleges izraeli válaszcsapást.

Irán szombat éjjel – a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul – több száz pilóta nélküli légi támadóeszközt és rakétát indított Izrael ellen. A drónok és a rakéták nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok – köztük Nagy-Britannia – légierőivel együttműködve megsemmisítette.

David Cameron a BBC televízió hétfői hírmagazinjában kijelentette: Izrael teljes joggal gondolja úgy, hogy válaszolnia kell a támadásra, Nagy-Britannia azonban Izrael barátjaként arra ösztönzi az izraeli döntéshozókat, hogy “a szívük mellett az eszükre is hallgassanak”, és “ne csak kemények, hanem okosak is legyenek”.

A brit külügyminiszter szerint

Izraelnek fel kell ismernie azt is, hogy Irán valójában már vereséget szenvedett, mivel a támadás kudarcba fulladt.

Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A helyes eljárás Izrael számára most az eszkaláció elkerülése – mondta Cameron a hétfői BBC-interjúban.

Hozzátette:

a figyelmet ismét a Hamászra kell összpontosítani, mivel a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet még mindig sok embert tart fogva azok közül, akiket az Izrael ellen tavaly októberben elkövetett terrortámadás során hurcolt el.

Cameron hangsúlyozta, hogy a Hamász túszai között brit állampolgárok is vannak.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány által Izraeltől kért visszafogottságnak London szerint miként kell megnyilvánulnia, a brit külügyminiszter azt mondta, hogy el kell kerülni a támadások újabb hullámát.

David Cameron megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a Gázában folyó harcokat szüneteltetni kell, annak érdekében, hogy további nagy mennyiségű segélyt lehessen bejuttatni az övezetbe.

Cameron részletek nélkül megemlítette az Irán elleni újabb szankciók lehetőségét is. Úgy fogalmazott:

meg kell vizsgálni a szankciók és egyéb nyomásgyakorlási eszközök alkalmazását annak megakadályozása érdekében, hogy Irán ismét megtámadja Izraelt.

A brit külügyminiszter szerint Irán 301 különböző légi támadóeszközt indított Izrael ellen.

A támadásnak több ezer áldozata és sebesültje lett volna a civil lakosság körében, ha az izraeliek, az amerikaiak és kis részben mi nem lőttük volna le ezeket az eszközöket

– fogalmazott Cameron a hétfői BBC-interjúban.

Rishi Sunak brit miniszterelnök előző nap jelentette be, hogy a brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt.

Arra a kérdésre, hogy ha Izrael megtorló támadásra szánná el magát, Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is azt üzeni-e Izraelnek, hogy ebben nem lenne hajlandó részt venni, David Cameron azt mondta: London álláspontja az – és ezt meg is üzente az izraelieknek -, hogy Izrael ne tegyen olyan lépéseket, amelyek a helyzet eszkalálódásához vezetnének. “Azt tanácsoljuk, hogy Izrael ne hajtson végre megtorló akciót” – hangsúlyozta a brit külügyminiszter.

Hozzátette: London nem támogatna egy ilyen válaszcsapást.

(MTI)

Címlapkép: David Cameron brit külügyminiszter szerint Izraelnek az ellene indított iráni támadás ellenére óvakodnia kell a helyzet további eszkalációjától. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre