Modernkori zsoltárok – A Katakomba klubban koncertezik a Neonhal zenekar

Ami a koncerteket, eseményeket illeti, turbulens időszak jellemzi a Katakomba klub tavaszi szezonját. A Pengető Színpadon hetente váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók, előadók, különböző műfajok képviselői.

Április 13-án egy ízig-vérig rockkoncertnek lehetünk szem- és fültanúi. A Neonhal zenekar Debrecenből látogat el a Katakomba színpadára, hogy áldozzanak kedvenc tevékenységüknek és örömzenéljenek, mégpedig nem is akármiről, ugyanis a zenekar vállaltan keresztény üzenetű dalszövegeket öltöztet rockzenei köntösbe.

A koncert apropójából kérdeztük a zenekar frontemberét, dalszerzőjét: Nagy Tamás Imrét.

„A Neonhal azt a zenét játssza, amit akkor hallgatsz, ha eleged van a pop-posványban való dagonyázásból. Minden dal egy külön világ, mégis mind egyfelé mutat. Csak az talál, aki kutat, mi megmutatjuk a kiutat. Ne totojázz, ugorj fejest az életbe! Szeretet vezet, nem harag!” Ez az idézet fogadja az olvasókat a weboldalatokon. Kitől származik, és mit jelent számotokra?

Úgy rémlik, nagyjából én írtam ezeket a sorokat. Volt az egésznek egy kicsit hirtelen felindulás jellege, mert korábban valami „jól fésült” szöveg szerepelt helyette, amit már meguntam. Hogy mit jelentenek ezek a mondatok? Talán kissé kategorikus a kijelentés, de nem szeretem a semmitmondó popzenéket. Igaz, ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy amikor én szocializálódtam – azaz kezdett nyiladozni az értelmem – még sokkal élesebben elváltak egymástól az egyes zenei stílusok. Manapság már minden keveredik mindennel, ráadásul egy egészséges könnyűzenei közegben tulajdonképpen a mi zenénk is a pop egyik oldalágának lenne tekinthető. A számaink különböző hangulatokat vonultatnak fel, de az egységes mondanivaló összekapcsolja mindet. Hiszek az isteni szikrában, hiszek az impulzus vezérelt alkotásban. Nem mondom, hogy nem kell átgondolni a dalok struktúráját vagy nem kell gondosan felépíteni azokat hangszerelés szempontjából, de az alapötlet nálam sohasem tudatos. Csak úgy jön. Kapom és tovább adom. A „Szeretet vezet, nem harag” sor az egyik dalunkból jön, és simán azt jelenti, ami le van benne írva.

Honnan jött a Neonhal név ötlete? Feltételezem, hogy a „hal” mint keresztény szimbólum, ami a római birodalom elnyomásának idejében terjedt el valamiféleképpen, utal a zenekar küldetésére. Jó nyomon járok?

Abszolút. A hal mint őskeresztény jelkép került a képbe. A neon, a modern fényforrás a mai, modern korban is világító, utat mutató igére utal.

A kereszténység nem valami szép, régi sztori, ami keletkezése idején volt időszerű. A Biblia nem szimplán összegyűjtött könyvek halmaza, hanem életmód-kalauz, melyben a ma kihívásaira érvényes válaszokra és útmutatásra lelhetünk.

A neonhal amúgy egy létező állat, apró testén mintha egy neoncső futna végig.

2023-ban ismét lemezkészítésbe kezdtetek. Hogy állnak a folyamatok, mikorra várható a végeredmény? Elhangoznak majd erről az anyagról is szerzemények a koncerten? Kapunk ízelítőt belőle?

A lemezt 2023 őszén vettük fel a debreceni Ká Stúdióban. Az utómunkálatok után mostanra elkészült a Jegyed van az életre című tízszámos album. Erről gyakorlatilag minden dal elhangzik majd a koncerten, igaz, az egyik rövidebb szerzemény csak felvételről, a koncert felvezetőjeként. A netes megjelenés dátuma április 3., de a koncertre már CD formátumban is visszük majd.

Talán nehéz kiemelni egy több dalt magába foglaló lemez esetében, de mit tudnál megnevezni központi témának, ami a lemez mondanivalóját, tartalmát illeti? Mi foglalkoztat téged a legjobban jelen időben szerzőként?

A dalainkat én modernkori zsoltároknak tartom. Többféle hangulat hatja át a szövegeket. Pont úgy, ahogy Zsoltárok könyvének verseiben is mindenféle élethelyzet tükröződik. A dalaink hol reménnyel vannak tele, hol szomorúak, hol vidámak, hol az mutatják, milyen lent lenni, hol azt, milyen fent. Ilyen szempontól nem is különböznek más, szokványos számoktól. Amiben mások, az az, hogy mindegyikben felcsillan a remény, végső soron – ha sokszor nem is direkt módon – mind Istenre mutat. A lemezen is ez a koncepció érvényesül. Dalíróként az hajt, hogy a maga pőre valóságában – megfosztva minden fölösleges sallangtól – arról énekeljek, hogyan reflektál a világra az egyszeri hívő.

Mindig is tetszett az a zeneiség, az az igazi sallangmentes, őszinte rockzene, amit képviseltek, ráadásul mindez a dalok szövegvilágával párosítva egy ütőképes elegyet képez. Az volt a benyomásom, hogy erre a fajta Biblia által ihletett, napi keresztény hitéletből fakadó, a ma emberének szóló üzenetek közvetítésére van szükség, amit ti is tesztek, mert ezzel hatással lehetünk a deszakralizált társadalmunkra. A Neonhal közönsége nagyjából milyen emberekből áll? Inkább útkeresők, nem vallásos, de zeneszeretők vagy hívők?

Mondhatjuk, hogy vegyes a közönségünk. Azok is találnak benne fogódzót, útmutatást, akik már megtértek, azok is, akik még a keresés valamelyik fázisában tartanak, és azok is, akik egyelőre elutasítják Istent. Sokan meglepődnek, amikor hallanak bennünket: „Jé, erről így is lehet énekelni?” Nem titkolt szándékunk az, hogy hidat verjünk az emberek között.

Nézz körül, mindenféle pátosz nélkül kijelenthetjük, hogy a világban zajló folyamatok közepette sokkal nagyobb szükségünk van az összefogásra és az egymás iránti szeretetre, mint valaha.

Debreceni kötődésű a zenekar. Voltatok már korábban Budapesten koncertezni vagy most tervezitek bevenni a fővárost?

Annak ellenére, hogy 2016 óta koncertezünk, most játszunk először a fővárosban. Nagyon örülünk, hogy a Katakomba – Pengető Színpad jóvoltából megmutathatjuk végre itt is magunkat. Kellett már egy ilyen, a keresztény kötődésű zenei színtér sokszínűségét felvállaló és bemutató hely.

Czinke Máté

Szentmártoni János: A hit és a művészet, ami valójában összeköt minket

Címlapkép: 2024. április 13-án a debreceni Neonhal zenekar muzsikál a budapesti Katakomba klub Pengető színpadán, Nagy Tamás Imre (b3), a zenekar frontembere adott interjút portálunknak. Forrás: zenekar

Iratkozzon fel hírlevelünkre