Szentmártoni János: A hit és a művészet, ami valójában összeköt minket

Rendkívül fontos minden olyan kezdeményezés, mint a Kovács K. Zoltán Alapítvány zenei pályázata, ami az ifjúság szívéhez is közelebb viszi a művészetet és a hitet  – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára szerdán a budapesti Katakomba – Pengető Színpad nevű közösségi helyen, ahol az alapítvány által támogatott zenekarok új videóklipjeit mutatták be.

A helyettes államtitkár kifejtette, egyre erőteljesebb mindennapjainkban az elmagányosodás jelensége, s bár az online tér egy pillanat töredéke alatt bárkivel összeköt, a virtuális világ, ha nem jól élünk az eszközeivel és lehetőségeivel, beszippant, és mire feleszmélünk és körbenézünk, nem látunk magunk körül senkit, mert nem egymásra fókuszáltunk!

“Az ellentétes kultúrák békés egymás melletti és egymással kölcsönhatásban lévő együttélése lehet csak gyümölcsöző” – fogalmazott Szentmártoni János, majd hozzátette:  “a belőlük összeforrasztandó hibrid képződmény csak feszültséget okoz”.

Hozzátette: a másik probléma, hogy folyamatosan a másságunkra koncentrálunk, és nem arra, ami valójában összeköt minket, pedig a sokszínűségben, amely önmagában üdvözlendő, föl kell fedeznünk az egyező színeket is.

Ami valójában összeköt minket, az nem más, mint a hit és a művészet, amiről tudjuk, hogy egy tőről fakad

– mondta.

“A zene és a költészet pedig szintén egy gyökérzetű. Fokozhatnám: az énekelt költészet – tágabban a művészet – hidat képez lélektől lélekig, vagyis közelebb visz önmagunkhoz, ezáltal Istenhez”

– tette hozzá.

A helyettes államtitkár azt mondta: minél inkább megismerjük magunkat a művészet és a hit által, annál közelebb jutunk Istenhez is.

Mindehhez kiváló helyszín, ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat, a rádöbbenéseinket, az olyan közösségi helyek, mint például ahol most is vagyunk, ahol a művészet és a társas együttlét tereivel többé és gazdagabbá válhatunk

– méltatta Szentmártoni János a Katakomba nevű közösségi teret is.

A keresztény könnyűzenei kultúra támogatása érdekében

A Kovács K. Zoltán Alapítvány 2023 őszén írt ki pályázatot keresztény könnyűzenei előadók számára koncertjellegű videóklipek leforgatására, mellyel az volt a célja, hogy segítse az online térben az előadók megjelenését, így azok zenéjükkel minél több embert legyenek képesek elérni és megszólítani.

Balról: Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, Kovács Beatrix, a Kovács K. Zoltán Alapítvány kurátora és Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Amint az a sajtótájékoztatón is elhangzott: az Alapítvány megalapításának célja volt Kovács K. Zoltán emlékének megőrzése mellett a keresztény értékrend közvetítése, a keresztény könnyűzenei kultúra magasabb szintre emelése, közösségi rendezvények szervezése is. Ezen cél mentén az Alapítvány 2019 óta aktív szereplője a keresztény könnyűzenei oktatásnak, melyben együttműködő partnerei az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Prima Primissima díjas Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium.

A Kovács K. Zoltán Alapítvány évekkel ezelőtt azt is célul tűzte ki maga elé, hogy létrehozzon egy olyan közösségi teret Budapest szívében, amely alkalmas arra, hogy felekezetre tekintet nélkül biztosítson közösségi életet a fiatalok számára koncertekkel, előadásokkal, különböző klubok befogadásával. Mára ez a célkitűzés teljesült, a Katakomba nevű hely pedig nemcsak a videóklipek bemutatásának helyszíne volt: azokat egytől egyig itt is forgatták le. A pályázati felhívásra jelentkezők közül Czinke Máté, a The Sign együttes frontembere, a Vasárnap.hu Pengető rovatának vezetője segített kiválasztani az alapítványnak a hat előadót.

Dalok arról, hogy nem vagyunk egyedül

A Neonhal zenekar 2012 óta írja hittel átitatott, pozitív töltetű dalait, 2016 óta pedig élő, lélegző formáció, amelyet evangélikus és református vallású tagok alkotnak. Rendszeresen részt vesznek dicsőítő alkalmakon, de fellépnek klubokban és különböző rendezvényeken is.

A 40 héten át című daluk nem tudatosan íródott. Elsőként a zene született meg Nagy Tomi énekes, gitáros dobozgitárján, aztán valaki egyszer csak bedobta az első sort, a többi pedig jött magától. A dal számukra Isten felfoghatatlan nagyságáról szól és arról, hogy Ő hogyan alakítja az életünket, ha rábízzuk magunkat.

Az “azapeet” név Ferencz Péter Dávid „Peet” hegedűs, énekes, dalszerző, zenei producer, dicsőítésvezető könnyűzenei megjelölése. Az előadó saját bevallása szerint több, mint 20 éve adta át az életét Krisztusnak, 15 éve vesz részt dicsőítőként, dicsőítésvezetőként Isten királyságának építésében. 2019 óta az Omega Budapest Gyülekezet dicsőítésvezetőjeként szolgál.

Készen vártál rám című dala eddigi legszemélyesebb üzenete, mely Isten helyreállításáról, kegyelméről szól.

A Katakomba – Pengető Színpad nemcsak koncertek lebonyolítására alkalmas, hanem arra is, hogy a koncertekről hangfelvétel készüljön. Ezzel a lehetőséggel élt az EgyKor zenekar is, ők olyan felvétellel pályáztak, amely egy korábbi koncertjükön a Katakombában lett rögzítve.

A zenekar 2022 nyarán vált teljessé, amikor a Műegyetemi Katolikus Közösséget felkérték a Piknik nevű Ökumenikus zenés eseményre, hogy pár dallal vegyenek részt dicsőítő zenét játszva. Céljuk, hogy az egyházi szolgálatok mellett a laikus hallgatóságnak is adjanak Isten valójából.

Jól szeretni című daluk azt a kérdést/kérést teszi fel Istennek, hogy mondja meg, hogyan kell szeretni. Bemutatja, hogy nincs szükség földi dolgokra és nem kell a világ előtt lenni, hacsak nem abból a célból, hogy értéket adjunk át. A dal valójában egy szerelmes dal, ami mélyen át van itatva azzal, hogy Isten legyen jelen az egész történetben.

Tóth Dániel 2021-ben jazzének, 2023-ban pedig jazzének-tanári szakon szerzett diplomát Bécsben, jelenleg a Zeneakadémia jazzének-művész mesterszakos hallgatója. A Szombathelyi Baptista Gyülekezet tagja. Célja, hogy dalaival minél több emberhez eljusson az evangélium üzenete.

Ő hazavár című dalának dallama 2022-ben született, ezt követően a Szikra-díjas Koncsárd Balázs szövegével lett teljes. A dal drámaian indul: bemutatja, hogy a világ, amelyet ismertünk, elveszett, és szüksége van Istenre. Refrénjeiben megjelenik az örömhír: Még nem késő, Ő hazavár.

A 2018-ban alakult Ébren Álmodók Együttes célja a keresztény Isten- és emberképhez, életfelfogáshoz kapcsolódó értékek képviselete a zene segítségével. Hangsúlyosan szerepel az együttes munkájában a pasztorációs szemlélet, a különböző társadalmi rétegek megszólítása, életük animálása, a közösségi éneklés megteremtése, serkentése.

Halló szívet adj nekem című daluk Salamon király kérését dolgozza fel, a bölcsesség – amely nem más, mint az értő, eleven szív – kegyelmének kívánását.

Baranyi Barnabás László életének már több mint 10 éve az a célja, hogy vallásos könnyűzenét játszva és énekelve a különféle felekezetekhez tartozó közösségekben embertársaira aktivizáló, motiváló hatással legyen. Dalai kizárólag ihletettségből születnek.

Új ember című dalát lelkipásztori székfoglaló beszédének részeként énekelte elsőként nyilvánosan. Hiszi, hogy a dal jól összefoglalja azt, hogy mindannyian lehetünk elveszettek, de a lényeg, hogy nem vagyunk egyedül, hisz a Mennyei Atyánk annyira szeret bennünket, hogy egyetlen Fiát odaadta értünk, aki vállalta, hogy megkeres, megvált, vállára vesz, hazahoz és új irányba állítja életünket.

Címlapképen: Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára szerdán a budapesti Katakomba – Pengető Színpad nevű közösségi helyen, ahol a Kovács K. Zoltán Alapítvány által támogatott zenekarok új videóklipjeit mutatták be. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre