Egyiptomban jelenleg 9 millió menekült és migráns tartózkodik!

Az EU szerint a közel-keleti és észak-afrikai gazdasági válságok, a fegyveres konfliktusok és a térségben tapasztalható káosz miatt tavasszal sokkal több bevándorló indulhat útnak és érheti el az európai partokat. Részben ennek megakadályozása érdekében 7,4 milliárd eurós finanszírozási csomagot jelentettek be március 17-én, amely összeget több ütemben az illegális migráció megfékezésében meghatározó szerepet betöltő Egyiptom részére fognak folyósítani – írta legújabb Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Az európai kormányok már régóta aggódnak az Egyiptomban tapasztalható instabilitás miatt, amelyet részben a közelmúlt gazdasági sokkjai idéztek elő.

A gázai konfliktus nagy veszteségeket okoz az ország turizmusának és a Szuezi-csatornán zajló nemzetközi tengeri kereskedelemnek is.

Emellett az Egyiptomban tartózkodó 9 millió menekült és bevándorló is fokozza a nehézségeket, amiből kifolyólag egyre több ember dönt az ország elhagyása mellett. A különféle problémákra reagálva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hónap elején beleegyezett egy 8 milliárd dolláros hitelcsomagba, amit az Egyesült Arab Emírségek 32 milliárd eurós befektetéséről szóló bejelentés követett.

Ebbe a sorba illeszkedik az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és több európai vezető kairói látogatása, ahol „stratégiai partnerséggé” emelték az EU és Egyiptom közötti kapcsolatot. A megállapodás 5 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásról, 1,8 milliárd eurós beruházásokról és 600 millió eurós támogatásról szól a következő három évre vonatkozóan. Az egyezség szerint emellett a jövőben energiahordozókat fognak importálni Egyiptomból, hogy függetlenítsék Európát az orosz gáztól.

Több európai vezető, például az osztrák, a belga, az olasz és görög miniszterelnök, valamint a ciprusi elnök is csatlakozott Ursula von der Leyen egyiptomi útjához. A görög kormányt különösen aggasztja az egyiptomi állampolgársággal bíró migránsok növekvő száma.

További problémát jelent, hogy egyre több bevándorló érkezik Görögország legdélibb szigetére, Gávdoszra és a szomszédos Krétára egy új migrációs útvonalon keresztül, ami a líbiai Tobrukból indul ki.

De nem csak az EU és Egyiptom közötti egyezségre került sor a napokban. Az Egyesült Királyság 1,17 millió euró értékű megállapodást kötött Líbiával az Európába irányuló illegális migráció megfékezésére. A bejelentésre azután került sor, hogy a brit belügyminiszter, Michael Tomlinson, valamint az Európai Unió, az ENSZ, Franciaország, Németország és Málta képviselői befejezték tripoli látogatásukat. Tomlinson elmondta, hogy

a finanszírozás segíteni fogja azokat a migránsokat, akik visszatérnének származási országukba.

A brit belügyminiszter hozzátette, hogy a Líbiának nyújtott finanszírozás csak a legújabb lépés azon nemzetközi erőfeszítések megerősítésére, amely az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel (Frontex) kötött megállapodásra, valamint más országokkal, köztük Vietnámmal és Albániával kötött egyezményekre épül.

A Human Rights Watch bírálta az EU és az Egyesült Királyság azon politikáját, hogy anyagi támogatást nyújtanak az illegális migráció megakadályozása érdekében. A civil szervezet szerint ez a gyakorlat „megerősíti a tekintélyelvű uralkodókat, miközben elárulja az újságírókat, ügyvédeket és aktivistákat, akiknek munkája immár jelentős személyes kockázattal jár.” A harmadik országokkal kötött partnerségi megállapodások ellenzői sérelmezik, hogy azok többnyire csak a célországok érdekeit szolgálják, továbbá nem veszik kellően figyelembe az illegális migráció kiváltó okait és nem jelentenek hosszú távú megoldást a problémára.

Címlapkép: Az egyiptomi elnöki hivatal képén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a kairói al-Ittihadija-palotában 2024. március 17-én, amikor az egyiptomi államfő európai uniós vezetőket látott vendégül. Egyiptom és az Európai Unió stratégiai partnerségi megállapodást kötött, ennek keretében az EU 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezésének érdekében. Fotó: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivatal

Iratkozzon fel hírlevelünkre