A francia püspökök elítélik Emmanuel Macron eutanáziáról szóló új törvényjavaslatát

A francia főpásztorok csalódottságuknak adtak hangot Emmanuel Macron francia elnök bejelentése miatt, miszerint új törvényjavaslatot nyújt be, amely legalizálja az orvosi segítséggel végrehajtott elhalálozást. Megtévesztő „testvériségi törvénynek” nevezni azt a szöveget, amely mind a segített öngyilkosságot, mind az eutanáziát lehetővé teszi – fogalmaztak.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, májusban törvényjavaslatot terjeszt elő, amely legalizálja a végső stádiumban levő betegek halálához nyújtott orvosi segítséget. A lépés a 2023 őszén indított hosszas konzultációt követi, ahol a többség támogatta a törvényt, amely a 2022-es elnökválasztási kampány programjának részét képezte.

A francia Libération újságnak és a La Croix katolikus napilapnak adott interjújában Macron kifejtette, hogy az intézkedés szigorúan a rövid és középtávú betegségekben, például a végső stádiumú rákban szenvedő felnőttekre vonatkozna. A francia püspökök hangot adtak egyet nem értésüknek:

Egy ilyen törvény, bármi is legyen a célja, az egész egészségügyi rendszerünket a halál mint megoldás felé mozdítja el

– nyilatkozta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a francia püspöki konferencia (CEF) elnöke. Arra, hogy Macron a törvényjavaslatot „testvériségi törvénynek” nevezte, Moulins-Beaufort érsek úgy reagált, hogy megtévesztő „testvériségi törvénynek” nevezni azt a szöveget, amely mind a segített öngyilkosságot, mind az eutanáziát lehetővé teszi.

Matthieu Rougé, Nanterre püspöke, aki részt vett a konzultáción, nyomatékosította, hogy a szöveget nem lehet „testvériségi törvénynek” tekinteni.

A testvériség minden egyes személy életének feltétel nélküli tiszteletén keresztül valósul meg

– hangsúlyozta. A francia püspökök csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a hangsúlyt a beteg emberek halálának elősegítésére helyezték, nem pedig szenvedéseik enyhítésére és a lehető legjobb életminőség biztosítására a palliatív ellátás révén.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Emmanuel Macron francia elnök
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre