Ferenc pápa: Az egyház számolja fel a bántalmazókat védelmező helyzeteket!

Ferenc pápa  üzenetet küldött a Panamában megrendezett gyermekvédelmi konferencia résztvevőinek, melyben felszólította az egyházi intézményeket, hogy számolják fel azokat a helyzeteket, amelyek védelmezik a bántalmazókat, akik hatalmi pozíciójuk mögé rejtőznek.

A nemzetközi tanácskozást március 12–14. között tartják Panamában. A Kiskorúak Védelmének Központja (CEPROME) szervezte eseményen összegyűltek a régió egész területének egyházi képviselői, hogy a „Sérülékenység és visszaélés: A megelőzés tágabb értelmezése felé” témáról folytassanak eszmecserét. Ferenc pápa üzenetében kiemelte:

A kapcsolatok humanizálása a társadalomban, beleértve az egyházat is, azt jelenti, hogy fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy érett, hiteles személyeket neveljünk, akik hitükben és etikai alapelveikben szilárdan képesek szembe szegülni a gonoszsággal, és tanúságot tenni a nagybetűs igazságról

Üzenetében a Szentatya az Úrra bízta az egyház azon erőfeszítéseit, hogy felszámolja a visszaélések csapását a társadalom minden területén. Felidézte a 2023. szeptember 25-i vatikáni audienciát, amelyen a Kiskorúak Védelmének Központja tagjait fogadta. Akkor kiemelte az egyház elkötelezettségét, hogy felfedezze Jézus szenvedő arcát minden egyes áldozatban. Ferenc pápa arra is buzdította a résztvevőket, hogy imádkozzanak minden bűnös megtéréséért, beleértve a bántalmazókat is, miközben azon dolgoznak, hogy megelőzzék a visszaélések minden formáját. Hangsúlyozta, ha Isten tekintetével vizsgáljuk meg a kérdést, az segíthet abban, hogy jobban megértsük saját sebezhetőségünket.

Ha saját gyengeségünket ürügynek tekintjük arra, hogy ne legyünk teljes értékű személyek és keresztények, akik képtelenek átvenni sorsuk irányítását, akkor gyerekes, haragos embereket teremtünk, és semmiképpen sem jelenti azt a kicsinységet, amelyre Jézus meghív bennünket

– figyelmeztetett a Szentatya. Ferenc pápa ezután arra szólította fel az egyházat, hogy szüntesse meg azokat a struktúrákat, amelyek megvédik a másokat bántalmazó embereket.

A megelőzés szempontjából erőfeszítéseinknek kétségtelenül arra kell irányulniuk, hogy felszámoljuk azokat a helyzeteket, amelyek megvédik azokat, akik pozíciójuk mögé bújva perverz módon ráerőltetik magukat másokra, valamint arra is, hogy megértsük, miért nem képesek kapcsolatba lépni másokkal egészséges módon

– fogalmazott. A pápa megjegyezte, hogy minden olyan társadalom, amely nem az erkölcsi feddhetetlenség alapelveire épül, beteg társadalom lesz, amelynek kapcsolatait eltorzítja az önzés, a félelem és a megtévesztés. Ferenc pápafelkérte a résztvevőket, bízzák „gyengeségüket arra az erőre, amelyet az Úr ad nekünk”.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa hetenkénti általános kihallgatására érkezik a vatikáni Szent Péter térre 2024. március 13-án.
MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre