Több száz tüntető követelte Macron lemondását egy párizsi vásárban – VIDEÓ

“Macron, mondj le!”, “Macron takarodj” – kiabálták a francia gazdák egy párizsi mezőgazdasági kiállításon. Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen; a francia autópályákat a gazdák blokádját követően február elsején nyitották meg újra.

Négy és fél óra késéssel nyílt meg Párizsban szombat délután az országos mezőgazdasági kiállítás és vásár, miután Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a rendezvénynek otthont adó párizsi kiállítási központot.

A Macron elnök lemondását követelő több száz tüntetőt több tucatnyi rendőr próbálta megfékezni. A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója összecsapásokról számolt be, és megfigyelése szerint legalább egy őrizetbe vétel is történt.
Macron bírálta a gazdák akcióját.

Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a bódékat. Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a vásárt, és bizonyos értelemben félelmet keltetek a családokban

– nyilatkozta.

 

A hivatalos megnyitóra csak azután került sor, hogy az elnök egy különteremben hosszasan tárgyalt a gazdákat képviselő három legfontosabb szakszervezet vezetőivel; majd az ünnepélyesre tervezett megnyitó pillanatában “Macron, mondj le!”, “Macron takarodj”, illetve trágár bekiabálásokkal próbálták őt megzavarni a tüntetők.

A megnyitó után az elnök a vásárt bejárva további beszélgetéseket folytatott a kiállítókkal, majd egy 45 perces nyilvános, rögtönzött fórum végén azt mondta, a veszekedés helyett párbeszédet kell folytatni, a francia vidék pedig erős marad, és nem igaz, hogy a csőd felé tartana.

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokról kiszivárgó hírek szerint Macron ígéretet tett arra, hogy árszabályozással csökkentenék a gazdák anyagi terheit; nyilvántartás készülne a sürgős anyagi segítségre szoruló gazdaságokról, valamint törvénybe foglalnák, hogy a mezőgazdaság és a hazai élelmezés fenntartása elsődleges nemzeti érdek.

A további részletes kifejtést igénylő ígéretek árszabályozásra vonatkozó részét első hallásra forradalminak tűnő előrelépésként értékelte a francia gazdaszövetség szóvivője, Laurence Marandola.

A legnagyobb francia agrárrendezvényként számon tartott, kilenc napig tartó párizsi mezőgazdasági vásáron mintegy hatszázezer látogatóra számítanak a rendezők.

A címlapképen tüntető gazdák várják Emmanuel Macron francia elnök érkezését a 60. mezőgazdasági vásárnak otthont adó párizsi kiállítási központ épülete előtt 2024. február 24-én. 
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Iratkozzon fel hírlevelünkre