Lemondott a palesztin kormány a gázai övezeti helyzet miatt

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy szélesebb körű politikai konszenzust tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult új realitások nyomán – fogalmazott Stajje.

A következő szakasz számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét

– mondta Stajje. A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a háború utáni reformokat próbálja majd elősegíteni. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat.

A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel

– idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után. A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a PH-t, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomácia erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és az övezet háború utáni kormányzása politikai alapjainak megteremtésére.

(MTI)

A címlapképen az izraeli légitámadásban megsemmisült mecset romjai között palesztin férfiak a gázai Sati palesztin menekülttáborban 2023. október 9-én. 
MTI/AP/Adel Hana

Iratkozzon fel hírlevelünkre