Azbej Tristan: Csádban nyújt segítséget a Hungary Helps Program

A Hungary Helps Csádban nyújtott segítségéről beszélt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Elmondta, a Hungary Helps program célja, hogy megelőzzék illetve enyhítsék a humanitárius katasztrófát. Csádban a csecsemőhalandóság huszonkétszerese az európainak, a gyerekek fele alultáplált, a Csád-tó kiszáradása és a Boko Haram iszlám terrorszervezet miatt sok a belső menekült, ráadásul a környező országokból is milliók érkeznek.

Az 50 millió lakosú Szudánban 10 hónapja újabb háború tört ki, 10 millió embernek kellett elhagynia otthonát, közülük 2 millión külföldre menekültek, jelentős részük Csádba – ismertette. Hozzátette: a közelben lévő Nigéria a Boko Haram pusztításaitól szenved, Nigerben politikai instabilitás van. Csád a nagy kihívások ellenére Közép-Afrika egyetlen stabil állama, de ha ez az ország is meginog, a térségből akár migránsok 10 milliói indulhatnak Európa felé – figyelmeztetett az államtitkár.

A Hungary Helps számára a legfontosabb az élet mentése; filozófiája, hogy a segítségre szorulókhoz a megértés szándékával közelít, nem akarja rájuk erőltetni saját elképzeléséit, a segítséget közvetlenül oda viszi, ahol szükség van arra, a csádi kormány és hatóságok pedig jó partnerek ebben

– fogalmazott Azbej Tristan. A műsorban Vogel Dávid, a Hungary Helps első afrikai – Csád fővárosában, N’Djamenában lévő – kirendeltségének vezetője az ott rögzített felvételen elmondta: elsősorban orvosi ellátással, gyógyszer- és élelmiszeradományokkal, az ivóvízellátás javításával segítik a csádiakat és a szomszéd országokból érkező menekülteket.

(MTI)

A címlapképen Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítõ programokért felelõs államtitkára a Hungary Helps programról szóló törvényjavaslat vitájának expozéját tartja az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 22-én.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre