Ferenc pápa nagyböjt második vasárnapján: Jézusra tekintve nyíljunk meg világosságának!

A keresztények arra kaptak meghívást, hogy soha ne vegyék le tekintetüket Jézus világosságáról, hiszen Jézus maga a világosság – fogalmazott Ferenc pápa nagyböjt második vasárnapján tartott beszédében. A Szentatya arra buzdított, szemünket mindig szegezzük Jézusra és az élet olykor kanyargós ösvényein is keressük szüntelenül irgalommal, hűséggel, reménnyel teli arcát. Váljunk Jézus „világosságának keresőivé” az imában és fedezzük fel fényének sugarát minden testvérünkben – javasolta a pápa.

Miután Jézus előre jelezte szenvedését a tanítványoknak, magával viszi Pétert, Jakabot és Jánost, felmegy velük egy magas hegyre, és kinyilvánítja magát teste teljes fényében. Ily módon feltárja számukra mindannak jelentését, amit addig a pillanatig együtt megtapasztaltak. Isten országának hirdetése, a bűnök bocsánata, a véghez vitt gyógyítások és jelek valójában egy nagyobb fény szikrái voltak: Jézus világosságáé, a világosságé, ami maga Jézus. És erről a fényről a tanítványoknak soha nem szabad levenniük a tekintetüket, különösen a megpróbáltatások pillanataiban, mint amilyenek Krisztus szenvedésének közeledő pillanatai – foglalta össze azJézus színeváltozásáról szóló evangéliumi szakasz tanítását Ferenc pápa. A Szentatya kifejtette, ennek üzenete nem más, minthogy soha ne vegyük le tekintetünket Jézus világosságáról.

Egy kicsit olyan, mint ahogy a múltban tették a földművesek, akik szántás közben tekintetüket maguk előtt egy meghatározott pontra koncentrálták és a célra szegezett szemekkel egyenes barázdákat hasítottak. Erre kaptunk meghívást mi, keresztények, egész életünk útján: tartsuk mindig szem előtt Jézus ragyogó arcát, soha ne vegyük le tekintetünket Jézus világosságáról

– hangsúlyozta Ferenc pápa.

Arra buzdított, hogy nyíljunk meg Jézus világosságának! Ő végtelen szeretet és élet. A lét olykor kanyargós ösvényein keressük irgalommal, hűséggel, reménnyel teli arcát. Ebben segít nekünk az ima, Isten Igéjének meghallgatása, a szentségek: az ima, Isten Igéjének meghallgatása és a szentségek segítenek nekünk, hogy szemünket Jézusra szegezzük

– fejtette ki a Szentatya, majd megfogalmazott egy jó nagyböjti fogadalmat: legyen nyílt a tekintetünk, váljunk „a világosság keresőivé”, Jézus világosságának keresőivé az imában és a személyekben. Ferenc pápa azt javasolta, a következő kérdéseket érdemes feltennie a híveknek: életutamon tekintetemet Krisztusra szegezem-e, aki elkísér engem? És hogy ezt tegyem, helyet csinálok-e a csöndnek, az imának, a szentségimádásnak? Továbbá keresem-e Jézus világosságának minden kis sugarát, amely visszatükröződik bennem, valamint minden fivéremben és nővéremben, akivel találkozom? És nem felejtem-e el, hogy ezért köszönetet mondjak az Úrnak?

Az Isten világosságában tündöklő Mária segítsen nekünk, hogy tekintetünket Jézusra szegezzük, hogy bizalommal és szeretettel tekintsünk egymásra!

– zárta szentbeszédét a pápa.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2024.február 25-én.
MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre