Megvan, ki veheti át Sulyok Tamás helyét az Alkotmánybíróság élén

A mai nappal kezdődik a parlament tavaszi ülésszakasza, ahol egyik legfőbb napirendi pont a köztársasági elnök megválasztása. Kocsis Máté közösségi oldalán közölte, már megvan ki venné át az Alkotmánybíróság elnökségét, ha Sulyok Tamást, a Fidesz-KDNP jelöltjét megválasztják. 

A mai napon 16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére

– jelentette be Facebook- oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A címlapképen Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond az első Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésû szakmai rendezvényen Budapesten, a Károlyi-Csekonics-palotában 2021. szeptember 18-án. 
MTI/Koszticsák Szilár

Iratkozzon fel hírlevelünkre