“A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – Apor Vilmos püspök életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt Leányfalun

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Apor Vilmos püspök életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt Leányfalun – számolt be Facebook-oldalán Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. 

A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset – idézte Apor Vilmos vértanú püspököt Vitályos Eszter bejegyzése kezdésében.

Apor Vilmos az 1945. március 28-án kezdődött győri ostrom során minden menekülőt befogadott, a Püspökvár pincéibe, utolsó szentmiséjét is itt tartotta. Március 30-án, miután megtagadta a fiatal nők kiadását, egy szovjet katona lelőtte. A püspököt három golyó érte, a halálos golyó a hasüregbe hatolt be. Apor Vilmost az ostromlott városon át hordágyon kórházba szállították, és petróleumlámpa fényénél megműtötték, de április 2-án, húsvéthétfőn hajnali egy órakor belehalt sérüléseibe, de még megbocsátott gyilkosának.

– idézte fel a miniszterhelyettes a történteket. Hozzátette, a vértanú püspök boldoggá avatását gyóntatója azonnal írásban kezdeményezte. Az eljárás 1946-ban indult meg, de 1949-ben fel kellett függeszteni, és csak 1989-ben folytatódhatott. Az előkészítés 1996-ban fejeződött be, a szükséges dokumentumokat győri látogatása alkalmával adták át II. János Pál pápának, aki imádkozott is Apor Vilmos sírjánál. 1997. november 9-én a pápa boldoggá avatta a római Szent Péter téren.

Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk!

– zárta bejegyzését Vitályos Eszter. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre