Vízszentelésre hívják a híveket a Dunához, a Maroshoz és a Szinva patakhoz

Ha tehetik, vegyenek részt a Duna, a Maros vagy a Szinva megszentelésén vízkereszt ünnepén, január 6-án, illetve másnap, január 7-én.

A keresztények ősi szokása a vizek megáldása. Krisztus követői ezen az ünnepen megélik azt az örömöt, amit az Isten mélyebb megismerése jelent, hiszen Krisztus Jordánban való megkeresztelkedése alkalmával a teljes Szentháromság mutatkozott meg

– fogalmazott a vízszentelésekre szóló meghívójában honlapján a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Ismertették: január 6-án a Budai Görögkatolikus Parókia vendége lesz Kocsis Fülöp metropolita. A főpapi liturgia 10.30-kor kezdődik, a Duna megszentelését délben tartják, a Batthyány térnél.

Vízkereszt másnapján a Makói Görögkatolikus Parókiára látogat a metropolita. Előbb 9 órától utrenyét tartanak, majd 10 órakor kezdődik a főpapi szent liturgia, azután a Maros megszentelése.

A Miskolci Egyházmegye közlése szerint vízkereszt napján Orosz Atanáz püspök Miskolc belvárosában, a Szinva terasznál szenteli meg a Szinva patak vizét, várhatóan 11:45-kor.

A Miskolci Egyházmegye jogelődje alapításának 100. évfordulója alkalmából január 6-án, 10-kor püspöki liturgiát tartanak a miskolci székesegyházban, utána mennek a patakhoz.

Címlapkép: archív. Körmenet a budapesti Batthyány téren a Duna-partra, ahol Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája vízkereszt alkalmából megszentelte a folyó vizét 2018. január 6-án. Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Iratkozzon fel hírlevelünkre