Nyolc év után ismét lesznek római katolikus szertartások Debrecen-Józsán, a Szent Család-templomban

Püspöki szentmisével indult újra a debrecen-józsai Szent Család-templomban nyolc évig szünetelő római katolikus szertartások sora. Palánki Ferenc megyéspüspök december 30-án, Szent Család ünnepének előestéjén búcsúi szentmisét mutatott be a templomban Törő András plébániai kormányzó részvételével.

Egy 1234. évi oklevél már említi a Szentgyörgy faluhoz tartozó területet Józsa puszta (praedium) néven. A középkori Szentgyörgy falu (Hajdúszentgyörgy) pusztulása után az 1700-as években ezen a területen alakult ki – több pusztával együtt – Alsójózsa és Felsőjózsa. A fejlődés során a két település 1829-ben Józsa néven egyesült, majd a hétezer lakosú nagyközséget 1982. január 1-én közigazgatásilag Debrecenhez csatolták.

A település régi római katolikus templomát Samassa József egri érsek építtette Szent Család tiszteletére 1894-ben a Rózsavölgy utcában. Az egyházközség akkor még Hajdúböszörmény, majd 1935–42-ig a debreceni Szent Anna-plébánia, 1942–50-ig a debreceni Szent László-plébánia filiája volt. 1950-ben lett önálló egyházközség. A Szent Család-templomot és a plébánia épületét Fazekas Gyula plébános 1976–77-ben renováltatta és alakította ki az új liturgikus teret.

1991-től a debreceni Jézus Szíve Plébániához tartozott, a templombelső ebben az időben, Nyizsnyánszki Lajos plébános idején nyerte el mai képét. 2006 augusztusától a debreceni Megtestesülés Plébánia filiájaként működött.

A ’80-as évek óta dinamikusan fejlődő józsai városrész római katolikus egyházközsége 2010-re jócskán kinőtte a mintegy 70-80 fő befogadására alkalmas, 130 évvel ezelőtt felszentelt templomát.

A körülmények okán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy tágas, korszerű templomot építtetett a Gát utcában, ahol a Szent György tiszteletére felszentelt templom 2015 novembere óta a közösség liturgiáinak kizárólagos helyszíne, így a Szent Család-templomban éppen nyolc éve celebráltak utoljára római katolikus szentmisét.

Az egyházközség 2023 augusztusában kinevezett plébániai kormányzója, Törő András atya 2023 októberében kéttucatnyi lelkes önkéntessel felébresztette mély álmából a templomot, kívül-belül megtisztítva az épület belső terét és külső környezetét.

Majd Palánki Ferenc megyéspüspök atya támogatása mellett a templom további működtetéséről döntött az egyházközség testülete. Az újranyitás ünnepe volt a templom búcsúi szentmiséje.

Az ünnepi alkalomra mintegy százan érkezettek közül sokan a Szent Család-templomban járultak a szentségekhez: itt volt az esküvőjük, a keresztelőjük, az elsőáldozásuk vagy éppen itt bérmálkoztak.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájában a Szent Család példája nyomán a család és a házastársak közösségéről beszélt, melyben – fogalmazott a főpásztor – a feleknek az a hivatása, hogy elvezessék a másikat Istenhez, hogy Isten szeretetével szeressék egymást és a rájuk bízott gyermekeket, akik magukban hordozzák a család legfontosabb feladatát, az élet továbbadását.

Az ünnepi alkalomra mintegy százan érkezettek közül sokan a Szent Család-templomban járultak a szentségekhez. Fotó: egyházmegye

A Szent Család-templomban a tervek szerint 2024 nagyböjti időszakával kezdődően a szombati napokon mutatnak be előesti szentmiséket, így a jövőben a városrész mindkét római katolikus templomában tartanak majd liturgiákat.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, jozsa.dnyem.hu/

Címlapkép: Palánki Ferenc püspökkel ünnepelték a Szent Család-templom búcsúját Debrecen-Józsán. Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre