Libanon a háború kiterjedésétől tart, miután fővárosukban megöltek egy fontos Hamász-vezetőt

A libanoni kormány közölte: tárgyalásokat folytat az Irán-barát Hezbollah mozgalommal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel, miután Bejrút déli külvárosában megölték kedden Száleh Arúrit, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom második legmagasabb rangú vezetőjét.

Abdalláh Buhabib megbízott libanoni külügyminiszter kedden késő este a BBC 4 brit közszolgálati tévécsatornának nyilatkozva elmondta: meg akarják győzni az országban jelentős hatalommal bíró síita mozgalmat arról, hogy ne reagáljon a merényletre, mert bármilyen, jelentősebb erőszakos lépése az Izrael és a Hamász közötti háború kiszélesedéséhez vezethet.

“Nagyon aggódunk, a libanoniak nem akarnak belekeveredni, még a Hezbollah sem akar belekeveredni egy regionális háborúba”

– idézték a nyilatkozót.

A külügyminisztérium Nadzsib Mikáti ügyvezető kormányfő utasításai alapján megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézendő panasz előkészítését az izraeli agresszió elítélésére – jelentette az állami hírügynökség.

A Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Száleh al-Arúri kedd este halt meg egy feltételezett dróncsapásban, amely a Hamász egyik irodáját érte Bejrút déli külvárosában.

A Hezbollahhal szövetséges és Irán által is támogatott Hamász szerint vele együtt hét ember halt meg, köztük a Hamász fegyveres szárnyának két vezetője. A terrorszervezet azonnal Izraelt tette felelőssé, bár Izrael egyelőre nem ismerte el a tett elkövetését, noha nem is tagadja.

A Hezbollah kedden késő este közleményben fogadkozott, hogy

“ez a bűncselekmény nem marad megtorlás nélkül”.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a tervek szerint szerdán este beszédet mond.

Irán védelmi minisztere szerdán kijelentette, hogy Arúri meggyilkolásának biztosan lesznek következményei, és felelőssé tette az Egyesült Államokat a közel-keleti feszültség fokozódásáért.

Elsősorban az amerikai politika a felelős

– mondta Mohammad Reza Astiani a teheráni kabinet ülése előtt.

Teherán fő ellenségét, Izraelt hibáztatta magáért a bejrúti támadásért.

“Az (izraeli) rezsim terrorgépezetének rosszindulatú külföldi tevékenysége valódi fenyegetés a békére és a biztonságra”

– írta Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X-en.

Az Iszlám Köztársaság korábban visszautasította azt a vádat, hogy felelős volna a síita milíciák által az amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban elkövetett támadásokért.

“Irán nem felelős a térségben élő egyének vagy csoportok tetteiért” – írta az ENSZ főtitkárának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levelében, amelyet az IRNA iráni állami hírügynökség ismertetett.

A történtekkel párhuzamosan az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) szerdán azt közölte, hogy aggódik az ország biztonsági helyzete miatt. “Mélységesen aggódunk az eszkaláció veszélye miatt” – mondta Kandice Ardiel, az UNIFIL helyettes szóvivője a dpa német hírügynökségnek. “Ennek pusztító következményei lehetnek az emberekre nézve a határ mindkét oldalán” – tette hozzá.

Az ENSZ-misszió minden felet tűzszünetre szólított fel, és önmérsékletet sürgetett.

(MTI)

Címlapkép: libanoni zászló. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre