Magyar Menyasszony – A házasságról nyílik kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílik kiállítás Magyar Menyasszony címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tárlat december 14-től lesz látható.

A 220 éves fennállását tavaly ünneplő Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor ötlete nyomán valósul meg az intézmény saját, valamint a magyar partnerintézmények gyűjteményeire alapozva. A magyarországi házasságkötések történetéből és emlékeiből építkező kiállítás a menyasszonyokra fókuszál – áll az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárlat az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül a látogatót a 16. századtól kezdve, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását.

Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg a kiállításon, féltve őrzött ruháikkal, kellékeikkel, szerelmes leveleikkel együtt, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás december 14-től látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termeiben.

Amint az a múzeum honlapján írtakból kiderül, a kiállítás a nők egykor volt kiszolgáltatott mivoltát ugyanúgy bemutatja a házasságok kapcsán, mint a mai kort, amikor a nők már jellemzően esküvőjük tudatos,  ünnepelt szereplői. Vagyis a tárlat a nők egyenjogúsági küzdelmeinek eredményeiről is szól

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre