ENSZ: Aggodalomra ad okot az Izrael ellen tüntető amerikai egyetemistákkal szembeni rendőri fellépés

Aggodalomra ad okot az amerikai rendőrök fellépése a gázai háború ellen tüntető egyetemistákkal szemben – közölte kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

“A rendőrök egyes, a tüntetők oszlatását célzó intézkedései több egyetemen is túlzóan kemények és aránytalonok voltak” – írta Volker Türk, hozzátéve, hogy “a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez való jog a társadalmi alapjogok közé tartozik, főleg olyan kérdésekben mint például a megszállt palesztin területeken zajló fegyveres konfliktus ügye, amelynek megítélését komoly nézetkülönbségek övezik”.

Kiemelte ugyanakkor, hogy “a tüntetők valós vagy megalapozatlan antiszemita, valamint palesztin- vagy arabellenes megnyilvánulásai és viselkedése is egyaránt elfogadhatatlan és büntetendő, mert az erőszakra vagy a vélemények különbözősége miatti gyűlöletre való uszítás megdöbbentő és elítélendő”. Volker Türk hangsúlyozta, hogy az ilyen veszélyes megnyilvánulások már a múltban is rövid időn belül vezettek erőszakos cselekményekhez, de véleménye szerint “ezek ellen nem radikálisan és csoport-, hanem egyéni szinten kell fellépni, hogy ne az egész közösség bűnhődjön egy-egy tüntető elfogadhatatlan nézetei miatt”; hozzátéve, hogy a “szólásszabadság jogszerű gyakorlása nem torkollhat az erőszakra és gyűlöletre uszításba”.

Az Egyesült Államokban április 18-án, a New York-i Columbia egyetemen kezdődött palesztinpárti tiltakozások a hétvégi összegzések szerint mintegy 200 felsőoktatási intézményre terjednek ki. A tüntető diákcsoportok több helyütt használtak zsidóellenes jelszavakat, általános követelésük pedig az, hogy intézményeik szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel vagy azon vállalatokkal, amelyeket szoros kapcsolatok fűznek Izraelhez.

A tiltakozások kezdete óta több mint 500 egyetemistát, egyetemi oktatót és aktivistát igazoltatott illetve vett őrizetbe hosszabb-rövidebb időre a rendőrség, egyes tüntetők ellen pedig eljárást is indítottak.

(MTI)

Címlapkép: Palesztinokat támogató diákok tüntetnek sátortáborukban, a New York-i Columbia Egyetemen 2024. április 29-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Fotó: MTI/AP/Stefan Jeremiah

Iratkozzon fel hírlevelünkre