Tiltakozik az egyház Szicílián Szent Luca migránsként való ábrázolása ellen

Provokációnak nevezte a katolikus egyház szerdán, hogy egy civil szervezet plakátjain migránsként ábrázolja siracusai Szent Lucát – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

A hívők szentségtörőnek tartják a plakátokat – tudatta a helyi püspökség.

Szent Luca december 13-án esedékes ünnepnapja előtt Siracusa utcáin plakátok jelentek meg, melyen a megszokott ábrázolás helyett a szent arcát egy nigériai, egy bangladesi és egy arab, valamint egy európai nő vonásaival helyettesítettek. Szent Luca ruházatát is afrikai, ázsiai és arab viselet helyettesíti.

A kezdeményezés mögött a MetaBorgata szervezet áll, amelyet a szicíliai tartomány támogat a hátrányos helyzetű kerületek felzárkóztatása érdekében. Viviana Cannizzo, a szervezet szóvivője szerint a plakátok az ott élők többnemzetiségű valóságára mutatnak rá, és a befogadást kívánják előmozdítani. Azt akarták sugallni, hogy nem kizárólag a szentek, hanem az emberek is csodára képesek a többiek iránti nyitottsággal – magyarázta.

„A szent mindenki által ismert hagyományos vonásainak módosítása sokak vallási érzelmeit sérti. A hívőket megrázta, hogy mindez az őket oltalmazó szent ünnepnapja közeledtével történt”

– reagált közleményben az egyház.

A IV. század elején, a Római Birodalom keresztényüldözésében mártírhalált halt Szent Luca (vagy Lúcia) Siracusában született. Ünnepnapja városi búcsúnak számít; Siracusa lakosai és a világ minden részéből hazatérő siracusaiak körmeneten vesznek részt, amelyen a szent embernagyságú ezüstszobrát a dómtól az ereklyéit őrző kápolnáig viszik a vállukon.

(MTI)

Címlapkép: Szent Lúcia ereklyéje Velencében. Forrás: wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre