Eredményes a kormány családpolitikája

A napokban kiderültek a részletek a január elsejétől induló új otthonteremtési kedvezménnyel, a CSOK plusszal kapcsolatban. Ezek alapján a maximum 50 millió forintos hitel legfeljebb 3%-os kamatozással lesz elérhető.

Újabb, az eddigieknél is komolyabb segítséget kaphatnak jövő évtől a saját otthonra vágyó családok, vagy gyermeket tervező párok. A CSOK plusz keretében ugyanis legfeljebb 150 millió forintos ingatlan vásárlására vehetnek fel maximum 50 millió forint kölcsönt, amelynek egy részét – legfeljebb 20 millió forintot – ráadásul a vállalt gyermekek megszületése után el is engedi a kormány. A CSOK átalakítására a megváltozott körülmények miatt volt szükség, az eredeti támogatási forma ugyanis a növekvő ingatlanárak mellett már nem tudta érdemben segíteni a lakáshoz jutást a nagyvárosokban, főleg Budapesten.

A CSOK átalakítása jól mutatja a kormányzati rugalmasságot is, vagyis azt, hogy a kabinet mindent megtesz azért, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek és a fiatalok saját otthont vásárolhassanak.

Nem mellesleg az új támogatási forma kombinálható a falusi CSOK-kal, a két lehetőség pedig az 5000 fő alatti falvakban kifejezetten nagy segítséget jelenhet a pároknak. Sőt, nagyban hozzájárulhat a vidék vonzerejének növeléséhez. Manapság ugyanis sok munkahelyen már – részben legalább – elérhető a home office, az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően pedig a távolságok lerövidülnek. A vidéki élet így már sokkal kevésbé korlátozza le a munkalehetőségeket. Az új támogatási rendszer pedig jócskán növelheti a falvak megtartó erejét, vagy akár újra életet lehelhet rég elfeledettnek gondolt térségekbe.

A legfontosabb ugyanakkor mégiscsak az, hogy a CSOK-nak és az egyéb otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően ma a 40 év alatti fiatalok 75%-a rendelkezik saját ingatlannal.

Erről Orbán Viktor, miniszterelnök beszélt pénteki rádióinterjújában. Elsőre talán bele sem gondolunk, hogy akkor, amikor egész Nyugat-Európa lakhatási nehézségekkel küzd; akkor, amikor csak Hollandiában 5-600 ezer lakásra lenne szükség, hogy mindenki megfelelő körülmények között élhessen, mekkora kincs az, hogy idehaza a fiatalok ekkora segítséget kapnak az életkezdéshez. Nem mellesleg – ahogyan arra a kormányfő is utalt – az a vita is eldőlt, hogy szükség van-e bérlakás építési programokra. A válasz az, hogy a fiatalok – ha tudnak választani – a saját otthont választják. Ebből pedig egyértelműen következik, hogy

nem bérlakások építésére, hanem a saját ingatlanhoz jutás további könnyítésére van szükség.

Mert ha lakás van, akkor az egyik legfontosabb feltétel adott ahhoz, hogy egy fiatal pár minél hamarabb gyermeket vállaljon. A kormány pedig minden eszközzel azon van, hogy az anyagi biztonságot már a 30 év alattiaknak is megteremtse. Ezt szolgálja a 25 év alattiak és a 30 év alatti anyák SZJA mentessége, a lakáshoz jutás könnyítése, a gyermekek után járó adókedvezmény és sok más intézkedés. Persze a kabinet akkor sem hagyja magára a házasokat, amikor szülővé válnak. Számos kedvezmény és lépés segíti azt, hogy a gyermekvállalás ne szegénységi kockázat legyen. A törekvések pedig láthatóan célt érnek. Nem véletlen, hogy a termékenységi arányszám, amely azt mutatja, hogy a szülőképes korú nők mennyi gyermeket vállalnak, az 1,2-es mélypontról mára 1,6-ra emelkedett. Persze a 2,1-es cél, amely a népesség újbóli növekedését jelentené, még messze van. Az irány viszont jó és ezen az úton kell tovább haladni!

Iratkozzon fel hírlevelünkre