Advent első vasárnapján már áll az óriásfenyő a Szent Péter tér közepén

A huszonhét méter magas, 56 éves fa az idén az északnyugati Piemont tartományból érkezett, a Cuneo közeli Macra területéről. Ez az első alkalom, hogy a vatikáni karácsonyfa ennek a régiónak az ajándéka, és különlegességnek számít, hogy apró, pusztán 46 lakosú településről van szó.

A fára hétezer, alpesi csillagra emlékeztető dísz kerül, melyek az ágakat behálózva a hóesés illúzióját keltik majd.

Építik a betlehemet is, amely az idén a közép-olaszországi Rieti egyházmegyéjének adománya. Nyolcszáz évvel ezelőtt a Rieti közeli Greccióban elevenítette fel először emberekkel Jézus születésének jelenetét Assisi Szent Ferenc, miután 1223-ban visszatért a Szentföldről. Azóta terjedt el az itáliai betlehemállítás hagyománya.

A fán a fényeket december 9-én kapcsolják fel, és attól kezdve lesz látható a betlehem is, ahol a jászolban szenteste helyezik el a gyermek Jézus szobrát. Azzal egy időben nyitják meg a Szent Péter téren a betlehem-kiállítást is, amelynek Magyarország is állandó vendége.

Ezt megelőzően december 8-án piros betűs ünnep lesz a szeplőtelen fogantatás napja, melyen a pápa Róma központjába, a Spanyol-lépcsőhöz szokott ellátogatni Szűz Mária szobrához.

(MTI)

A címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre