Citromos-vaníliás keksz egyszerűen – Hangolódjunk az ünnepekre!

Ez az egyszerű keksz gyermekkorunk ízeit idézi – nem véletlenül. Több napig eláll, így előre is megsüthetjük több nappal karácsony előtt, hogy tehermentesítsük magunkat az ünnepekre. Addig is készítsük el, hangolódjunk, de ha ajándékba szeretnénk, akkor vigyázzunk a torkos kóstolókkal, mert nem fog sokáig kitartani! Hamisítatlan nagyi-sütemény, egy kis citrommal megbolondítva!

Már nagyon régóta szerettem volna elővenni ezt a finom linzertészta receptet, amelyet még gyerekkoromban sütöttünk anyukámmal. Nekünk-neki ez volt a könnyű, gyermekkompatibilis édesség, ahol az aprónép bátran nyújthatott-formázhatott kedvére, és a család együtt töltötte az időt. Később kamaszkoromban is sokszor megsütöttem, akkor már egyedül, és mindig nagy sikert arattam vele, akár születésnapra, akár Valentin-napra készítettem el ezt a finom csemegét. Ám mostanában feledésbe merült, mert kicsit sok volt a cukor benne. Pedig tejmentességével, könnyű elkészítésével igazán gyerekbarát, főleg ha három pár szorgos kéz van itthon…

Éppen ezért kicsit leporoltam az egyébként 250 g cukrot tartalmazó leírást, és a citrom-mennyiséget is újragondoltam benne. Lett egy igazán ínycsiklandó és különleges, napjaink ízléséhez és elvárásaihoz is tökéletesen passzoló tésztám, amiből a gyermekkor ízeit és az ünnepi hangulatot hordozó kekszek készültek. 

Ha nem gyermekekkel állunk neki a sütésnek, erősen ajánlott az összeállított tésztát egy órára (de minimum fél órára) hűtőbe tenni, mert sokkal könnyebben formázható és kevésbé ragadós lesz a tésztánk. Ha azonban egy rakás falánk apróság áll lesben, és erre nincs mód, akkor sincs semmi vész. Kicsit több lisztet tegyünk a nyújtófelületre, mert a tésztánk jobban fog ragadni, de az ízélmény így is tökéletes lesz.

A vaníliás-citromos keksz hozzávalói:

0,5 kg liszt

1 csipet só

18 dkg porcukor

3 tojás sárgája, plusz egy kis fehérje a kenéshez

25 dkg margarin

1 citrom (bio) reszelt héja és leve

fél vaníliarúd kikapart magja (használhatunk vaníliás cukrot, akkor tegyünk bele egy kicsit kevesebb porcukrot)

Elkészítése:

Először morzsoljuk el a lisztet a margarinnal. A tojássárgákat keverjük ki a cukorral, de ezt akár el is hagyhatjuk. A lisztes keverékbe tegyük bele a többi hozzávalót, de mivel minden citrom más méretű, a citromlevet hagyjuk a végére és adagonként öntsük a tésztához, figyelve, hogy ne legyen túl puha a végeredmény. Ha finom, egynemű és ruganyos a tésztánk, formázzunk belőle cipót és fóliázzuk be, majd tegyük egy órára hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a cipót kb. fél cm vastagságúra, s tetszőleges kekszformákkal szúrjuk ki a tésztát. Helyezzük a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és nagyon vékonyan kenjük meg a sütik tetejét tojásfehérjével. Toljuk a tepsit forró sütőbe 8-10 percre. Akkor vannak készen, ha szép aranybarnák, de nem még nem égett az aljuk.

Amikor elkészült, belül kicsit puhának tűnhet, de ha kihűl, akkor finom, roppanós lesz a kekszek belseje is. Süteményes dobozban tartva több napig is eláll!

Jó étvágyat!

Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre