A horgászat erősen hit kérdése

Hiszünk abban, hogy az általunk választott helyen és módszerrel ki tudjuk fogni a halat, de ha nem sikerül, utólag nem tudjuk megmondani az okát, hiszen egyidőben, ugyanazon a helyen nem tudunk többféleképpen horgászni. Hozunk ebben döntéseket, amik a hiten alapulnak – véli Bosánszky Péter, a csónakos pergető szakág és a streetfishing szakág szövetségi kapitánya, korábbi válogatott pergetőhorgász, aki már nyolc világbajnokságon vett részt.

Amikor az országért, a közösségért horgászunk

A professzionális horgászversenyek iránt folyamatosan nő az érdeklődés, a különböző szakágakban versenyző magyar válogatottak külföldi versenyeit is egyre inkább nyomon lehet követni a Magyar Országos Horgász Szövetségnek köszönhetően.

„Itt éli meg az ember igazán azt, hogy mit jelent magyarnak lenni. Egészen más pszichés és lelki folyamat, mint amikor a magam örömére horgászom. Sokan magukénak érzik azt az eredményt, amit elérünk, ami extra nyomás, és átéli az ember azt, hogy nemcsak magáért horgászik, hanem az országáért horgászik, a szűkebben vett közösségéért horgászik” – fogalmazott Bosánszky Péter, aki fontosnak tartja azt is, a versenyzés objektív mérést hoz be egy olyan tevékenységbe, ami egyébként objektíven nem jól mérhető.

Úgy látja, a világbajnokságok nemcsak érzelmi, hanem szakmai szempontból is sokat adnak, mert a világ legjobbjaival mérkőznek meg, ami valódi visszacsatolás. „Nem mindegy, hogy én most nekiállok a barátaimmal versenyezni vagy ott vagyok egy országos bajnokságon és az ország legjobbjaival méretem meg magam, vagy tényleg a világ legjobbjaival mérem össze a tudásomat. Az eredmény, amit kapok, az egy visszacsatolás, hogy a munka, amit elvégeztem, az mennyire volt elég” – vélekedett.

A siker mindig a csapaté, a kudarc a vezetőé

Hatalmas siker, hogy idén bronzérmes lett csapatban a magyar csónakos pergető válogatott a Rigában megrendezett világbajnokságon, a Hipszki Róbert-Deák Ferenc páros pedig egyéni világbajnoki címet szerzett. Szövetségi kapitányként Bosánszky Péternek a horgászatban is éppen ugyanazok a feladatai, mint más sportágak szakági vezetőinek: a csapatösszeállítás az elsődleges felelőssége. Vannak szabályok: a ranglista első öt helyezettje közül állíthatja össze a nemzeti csapatot, de hogy csapatból kit küld be versenyezni, az kizárólag az ő döntése. „Ez emberileg nagyon nehéz, hiszen akik ott vannak, mind rengeteg munkát tettek bele, mind szeretnének versenyezni, de ezt a döntést meg kell hozni, ezt a felelősséget fel kell tudni vállalni.” – hangsúlyozta.

Bosánszky Péter, a csónakos pergető szakág és a streetfishing szakág szövetségi kapitánya, korábbi válogatott pergetőhorgász, aki már nyolc világbajnokságon vett részt.

A szövetségi kapitány szakmai segítséget nyújt az edzésmunkához, illetve van egy kifejezetten nehéz vezetői feladata is: „Oda kell figyelni arra, hogy a csapat tagjai, akik egyébként egész évben egymás ellen versenyeznek a hazai bajnokságban, csapatként tudjanak együttműködni a világbajnokságon, és közös legyen az érdek. Ez vezetőként különösen nagy kihívás egy olyan sportágban, ahol mindenki szereti titkolni azokat a megoldásokat, amikre egyszer már rájött. Országos bajnokság a következő évben is lesz, ahol a csapattagok ismét egymás ellen versenyeznek majd.”

A versenyek és felkészülés nagyon intenzív időszak. „Egész nap, napkeltétől napnyugtáig horgászik a csapat, esténként összeülünk, átbeszéljük az összes tapasztalatot, levonjuk belőle a tanulságokat, azokat összegezzük, majd stratégiát alkotunk és meghatározzuk a következő napot.” – idézte fel az idei év versenyeit.

Szövetségi kapitányként azt vallja, a siker az mindig a csapaté, a kudarc pedig mindig a vezetőé. „Hagyni kell, hogy a sikert a csapat élje meg, hiszen ők érték el. Ez nem az én sikerem, nem én horgásztam össze, ezt a csapat rakta össze, és az én feladatom az, hogy támogassam őket, és elhiggyék nekem, hogy ha tanácsolok, kérek, mondok valamit, az előrébb tudja vinni az eredményt.” – összegezte.

A horgászat átalakulásban van

Bosánszky Péter beszélt arról is, hogy a horgászat folyamatos átalakulásban van.

„Ahogy a technológia fejlődik és egyre eredményesebbé válunk, mint horgászok, egyre több halat tudunk megfogni. Muszáj, hogy a kultúra és az etika lekövesse ezt a változást, és az ember saját magának húzzon határokat, tegyen be fékeket annak érdekében, hogy az ne legyen katasztrófa a környezetre.”

– jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy 6-900 ezer ember horgászik Magyarországon. „Amikor versenyzünk, megjelenünk cikkekben, videókban. Nagyon fontosnak tartom, hogy követhető példák legyünk annak érdekében, hogy fenntartható legyen ez a tevékenység.” – tette hozzá.

Bosánszky Péter szabadideje régóta a horgászatról szól, de idén már a munkájának is a részévé vált: társaival egy szakértő horgászwebáruházat nyitottak, amely segíti a horgászokat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb termékekhez jussanak hozzá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre