Frigyes, Csaba, Gergely szabadok! – Novák Katalin kegyelmet adott a Hunnia-ügy utolsó három érintettjének is

Novák Katalin köztársasági elnök a sértett, Csintalan Sándor kérésére, kegyelmet adott a Hunnia-per és Budaházy-ügyként is ismert, másfél évtizede húzódó perfolyam november 2-án elítélt utolsó három érintettjének is. Szücsi Frigyes, Tián Csaba és Piller Gergely végre szabadok!

„Az igazságszolgáltatási rendszer hibájának érzem, hogy ilyen mértékű időt kellett eltölteni olyan nyomás alatt, amely alapvetően az egészségre végtelenül rossz hatással van” – mondta Tián Csaba november 2-án az utolsó szó jogán a Kúrián; szavait már a harmadfokú döntésről szóló cikkünkben is idéztük.

Az mno.hu cikke szerint Csintalan Sándor, az MSZP korábbi elnöke úgy fogalmazott, hogy az elhúzódó eljárás bőven elég büntetés volt az elkövetőknek, és nem szeretné, hogy a gyerekeik apa nélkül nőjenek fel. Csintalan egyébként korábban beszélt arról is, nincs meggyőződve arról, hogy tényleg azok verték meg 2007-ben, akiket ezért elítéltek.

Szücsi Frigyes, az avar kori régészet kiválósága, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja a szabadság első pillanataiban nyilatkozva megköszönte a kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnöknek, s elmondta, ha lehetősége lesz rá, szeretne beszélni Csintalan Sándorral is.

„Megölelem a gyermekeim és a feleségem” – felelte Szücsi Frigyes arra kérdésre, hogy mi lesz az első dolga, amikor hazaér.

A kegyelem a Bizottság az Igazságtételért háttérmunkájának és sok közéleti szereplő kiállásának a sikere is. Az államfőnek címzett korábbi nyílt levelükben úgy fogalmaztak, hogy Szücsi Frigyest, Tián Csabát és Piller Gergelyt a társadalmi igazságosság érdekében méltányosságból, irgalmasságból, valamint  kiemelkedő társadalmi hasznosságukra tekintettel is kegyelmet érdemelnek.

Amint arra a pestisracok.hu rámutatott, a köztársasági elnök szabadságvesztés felfüggesztéséről szóló döntése nem érinti a bűnösség kérdését, illetve a közügyektől eltiltás vonatkozásában az államfő a kérelmek elutasításáról határozott. Vagyis még nem tisztázódott, hogy Szücsi Frigyes régész folytathatja-e tudományos pályafutását, csak állami-önkormányzati keretek között gyakorolható hivatását.

Címlapkép: Tián Csaba a szabadulás után. Forrás: Facebook/Skrabski Fruzsina

Iratkozzon fel hírlevelünkre