Még mindig nincs vége! A Budaházy-per három elítéltje jelenleg is várja az államfő kegyelmét

A bíróság harmadfokon is elítélte Szücsi Frigyest, Tián Csabát és Piller Gergelyt. Ők annak a Budaházy-pernek, vagy másként Hunnia-ügynek a vádlottjai, amely ügyben korábban már mindenki más – így Budaházy György elsőrendű vádlott is – köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

Ismert, hét vádlott esetében még az eljárási, hat vádlott esetében végrehajtási kegyelmet adott a köztársasági elnök. Ők szabadok.

Jogbéli okai vannak annak, hogy a november 2-án elítéltek ügye miért tart még mindig, az elsőrendű vádlott kegyelme után is. Az idén márciusban kihirdetett másodfokú ítélet Szücsi Frigyes, Tián Csaba, Piller Gergely és Piller László esetében azért nem emelkedett jogerőre, mert a bíróság őket Csintalan Sándor 2007 decemberi megveretése kapcsán kifosztás bűntettében is bűnösnek találta. Emiatt az érintettek fellebbezhettek, meg is tették. Piller László végül visszavonta, ezért maradtak hárman az ügyben.

Nos, csütörtökön, halottak napján a Kúrián megszületett a harmadfokú döntés. A jogerős ítélet helybenhagyta a másodfokú ítéletet, ám a büntetés letöltési fokozatát fegyházról börtönre enyhítette.

Szücsi Frigyes és Tián Csaba egyaránt 5 évi szabadságvesztésre ítéltetett, Piller Gergely pedig 2 és fél év börtönt kapott. Szücsi Frigyesnek ebből 3 év 3 hónapot, Tián Csabának 3 év 6 hónapot, Piller Gergelynek 6 hónapot kell rácsok mögött töltenie. Ha nem kapnak kegyelmet.

A harmadfokú ítélet a házi őrizetben eltöltött időből 5 nap helyett 4 napot rendelt 1 nap letöltött szabadságvesztésnek tekinteni, ezzel némileg csökkentett a fennmaradó büntetések idején.

Halottak napja van. Jelképes ez az időpont az igazságszolgáltatás halálára, ha innen bilincsben visznek el

– szólt az utolsó szó jogán Szücsi Frigyes régész-történész. 

Tizenöt év alatt kétszer kellett újrakezdenem az életem. Háromszor hurcoltak előzetes letartóztatásba úgy, hogy attól tartottak, elszököm, elrejtőzöm. Soha nem akartam elszökni, elrejtőzni. Indokolatlan volt az összes kényszerintézkedés. Tisztességtelennek és megalapozatlannak tartom az egész ügyet, és hangsúlyozom, amiért itt vagyunk – az alapcselekményt sem követtem el – ezért kifosztást sem állt módomban elkövetni

– mondta.

Az említett alapcselekmény ugyebár a Csintalan Sándor elleni támadás. Érdekes, furcsa fanyar csavar, hogy maga a sértett is úgy nyilatkozott nemrég, nem hiszi, hogy a vádlottak támadták volna őt meg, s ő is úgy véli, nekik kegyelmet kell kapniuk; botránynak nevezte, hogy ez az eljárás már 15 éve tart.

Az igazságszolgáltatási rendszer hibájának érzem, hogy ilyen mértékű időt kellett eltölteni olyan nyomás alatt, amely alapvetően az egészségre végtelenül rossz hatással van

– mondta az utolsó szó jogán Tián Csaba.

Amint arról a PestiSrácok.hu tudósított, az ítélethirdetést követően a Hunnia-per három utolsó vádlottjának támogatói az Igazságügyi Minisztériumhoz vonultak, ahol Répássy Róbert miniszterhelyettesnek nyújtották át a kegyelmi kérvényt. Répássy elmondta: mivel Novák Katalin vette át a Hunnia-per vádlottjainak kegyelmi ügyét, így az utolsó három esetben is a köztársasági elnök dönt majd.

Az ítélethozatal után közleményt adott ki a Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil társaság, ebből idézünk:

„A gyurcsányi önkényuralmi időszak meghurcoltjainak kegyelmi mentesítése ügyében széles körű társadalmi egyetértés alakult ki, amely ahhoz vezetett, hogy Budaházy György és 12 társa már államfői kegyelemben részesült a köztársasági elnök bátor, igazságos és irgalmas kegyelmi döntéseivel. Sajnos ezek döntések nem minden vádlottra terjedtek ki. Közöttük kiemelkedő életutat bejáró, köztiszteletben álló személyek is maradtak, úgy mint a kétgyermekes nemzetközi hírű muzeológus-régész, dr. Szücsi Frigyes, a négy-gyermekes Tián Csaba és Piller Gergely.”

„Példátlan botrány és nyílt sebként izzó erkölcsi bűn, hogy míg a 2006-os – közvetve halálos áldozatokat is követelő – karhatalmista terrort elrendelő Gyurcsány Ferenc háborítatlanul éli életét a zabrált Apró-villában, ahol a hatalom újbóli megragadására és Magyarország idegen érdekeknek történő alávetésére sző gyalázatos terveket, addig tisztességes hazafiakat, példás családapákat börtönbe hurcolnak a nemzetrontó Gyurcsány rendszer ellen – önkényesen terrorcselekménynek minősített – állítólagosan elkövetett, ellenállási akciók miatt, kényszervallatással szóra bírt emberek vallomásai és koholt bizonyítékok alapján. Dr. Szücsi Frigyest két, Tián Csabát négy kiskorú gyermek és aggódó feleségeik hiába várják haza!”

Egy korábbi, Novák Katalin államfőnek címzett nyílt levélben, amelyet több mint 150 közszereplő írt alá – a Budaházy Bizottság emlékeztette a közvéleményt:

A per legfiatalabb vádlottja, az egész felnőttkorára kiterjedő 15 éves eljárás terhe mellett, kényszerintézkedések árnyékában is PhD tudományos fokozatot, országos és nemzetközi elismertséget elérő régész-történész, dr. Szücsi Frigyes, akinek a büntetett előélet a csak állami-önkormányzati keretek között gyakorolható hivatását, életpályáját végleg derékba törné. Pótolhatatlan űrt hagyna maga után a kora középkori őseink hagyatékával foglalkozó kutatóként, a Fejér vármegyei kulturális közélet keresztyén-konzervatív értékrendet valló szereplőjeként, és nem utolsó sorban két kisgyermek édesapjaként.

Sokan várják a fejleményeket.

Forrás: PestiSrácok, Mandiner

Címlapkép: Szücsi Frigyes a tárgyalóteremben, Skrabski Fruzsina/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre