A francia és az izraeli elnök egymásnak üzenget Gáza bombázása és annak oka, a Hamász támadása miatt

„Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat”– mondta a BBC brit közszolgálati televízióban péntek este közzétett nyilatkozatában a francia elnök. Az izraeli elnök reakciója sem sokat késlekedett!

A közel-keleti konfliktus fellángolásáról szólva Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik”, és ezt semmi nem indokolhatja.

Macron szerint a bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be”

– mondta a BBC-interjúban a francia elnök.

MTI/EPA/Sascha Steinbach

Hozzátette: a Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a résztvevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, „akiknek semmi közük a terroristákhoz”.

Macron kijelentette: reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik.

Hangsúlyozta: Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását.

„Osztozunk Izrael fájdalmában, és osztjuk azt a szándékát is, hogy megszabaduljon a terrorizmustól”

– mondta Macron az interjúban. Megismételte ugyanakkor, hogy ez sem jogosítja fel Izrael a gázai civilek folytatólagos bombázására.

Az interjú megjelenésének másnapján, vagyis szombaton máris visszaüzent Macronnak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu emlékeztette Macront arra, hogy azért léptek háborúba, mert a Hamász brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett.

„A Gázai övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt”

– szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu hangsúlyozta, Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben – folytatta az izraeli vezető – a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyhassák a nem biztonságos területeket, és fegyvereseik élő pajzsként használják fel őket.

Az izraeli miniszterelnök rámutatott: a Hamász kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket, amivel emberiesség elleni bűntettet követ el.

Forrás: MTI/Mandiner

Címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

Iratkozzon fel hírlevelünkre