Az első világháborúban hadi célokra leemelt harangokat most pótolják az Esztergomi Bazilikában

A tervek szerint karácsonykor már hat harang szól a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházban, a húsvéti feltámadás örömhírét pedig már a teljes hangzat adhatja tovább. Hasonlóra, hat harang együttes kondulására több mint száz éve nem volt példa Magyarország egyik első számú templomában.

A bazilika újonnan elkészült Szent István harangját az innsbrucki harangöntői november középen készítik fel a Magyarországra való átszállításra. Ez a hatodik harang.

Ám előbb vegyük sorra az első ötöt! Két harang megmaradt a múltból. Amint az az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapján található összefoglalóból kiderül, az első világháború idején a bazilika hat harangjából hadi célokra rekvirálták a Szent Adalbert, a Szent István, a Szent József és a Szent Imre harangokat. Egy 1915. szeptemberi jelentésből ismert, hogy akkor még hat harangja volt a főszékesegyháznak.

A bazilika tornyában a legnagyobb és a legkisebb maradt: a „halottak csengettyűje” (280 kg, öntötte Schaudt András 1853-ban Budán) és a Nagyboldogasszony harang (5.467 kg, öntötte Hilzer Ignác 1855-ben Bécsújhelyen). Utóbbi 1930-ban megrepedt, emiatt Szlezák László 1938-ban újraöntötte (azóta tömege 5.827 kg). A nagyharang, amelynek titulusa Magyarok Nagyasszonya lett, ily módon emlékeztet az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra is – közölte a főegyházmegye.

A bazilika jelenleg is zajló átfogó felújítása hozta el annak lehetőségét, hogy új harangokkal gazdagodjanak a tornyok, a Főszékesegyházi Plébánia vállalta az eredeti, hat harangból álló sor rekonstrukcióját. Az elmúlt hónapokban elkészült az új, nemes tölgyfából készült, vasalatokkal megerősített harangszék, amely befogadja a megújult harangsort.

A plébániai gyűjtésbe bekapcsolódott Esztergom önkormányzata is. A nyár folyamán a plébánia megvásárolta egy bezárt németországi templom három nagyharangját. Ezeket 1964-ben öntötte a szakmájában kiváló mesterként ismert Karl Czudnochowsky. A Jézus- (2.902 kg), a Mária- (1.670 kg) és a József- (1.181 kg) harangok tökéletesen illeszkednek a bazilika „hangképébe” – írta a főegyházmegye.

Pár napja, október 20-án az ausztriai Innsbruckban, a világ legrégebbi harangöntő műhelyében öntötték ki az esztergomi főszékesegyház legújabb, 770 kilogrammos, Szent István harangját. Az öntésnek szemtanúja volt egy esztergomi delegáció is. Mivel a bazilika megmaradt nagyharangjának és kisharangjának sérüléseit az 1599 óta folyamatosan működő Grassmayr öntöde javította ki, és itt készülnek el a Németországból most vásárolt harangok jármai, nyelvei is, ezért kérték fel őket a megrendelők a hatodik harang kiöntésére.

Október 20-án összesen 10 harangot öntöttek ki a Grassmayr öntödében, ebből az Esztergomba szánt volt a legnagyobb. Az esztergomi küldöttség imádsággal és énekkel kérte a Boldogasszony és Szent István király közbenjárását a harangöntés sikeréért. Az esztergomi küldöttség később megtekintette a Grassmayr-telephelyen időző további esztergomi harangokat: a „halottak csengettyűje” új, angyalos koronát kapott, a három németországi harang pedig az udvaron vár arra, hogy új járom készüljön hozzájuk.

A delegációval tartó Török Csaba atya, a bazilika plébániai kormányzója úgy tájékoztatta a főegyházmegyét, hogy a régi nagyharang és új járma már október elején hazatért Esztergomba, és amennyiben minden körülmény szerencsésen alakul, december elején történhet meg a hat harang toronyba emelése.

Forrás és fotók: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre